Echokamer #3 met Machinist

Echokamer was een serie concerten die plaatsvond in het Mediamatic-gebouw aan de VOC-kade in Amsterdam. Gonzo (circus) was co-curator van deze serie. De bijzondere akoestiek werd door o.a. door Machinist aangegrepen om een uniek concert te brengen.

Onder de artiestennaam Machinist timmert afgestudeerd architect Zeno van den Broek stilletjes aan de weg. Gewapend met zijn laptop speelt hij met zijn pure geluiden in op de ruimte tussen de bron van het geluid en de toeschouwer. Op 23 mei 2013 was hij de derde gast in de Echokamer.

 

Zeno van den Broek
Zeno van den Broek

“Onze perceptie van muziek is gekleurd door een grammatica die wij van kinds af aan krijgen opgelegd.” vertelt Zeno. De melodie en harmonie van een compositie alsmede de klankkleur en de enveloppe van geluid brengen elk een bepaalde atmosfeer met zich mee. De kunst te voldoen of niet te voldoen aan de verwachtingen is voor Zeno een keuze die hij niet wil maken.
Hij gelooft dat waardering van muziek niet in de emotie zit die zij oproept, maar in de ervaring over ruimte en tijd. Om die reden bestaat zijn muziek uit onbewerkte pure sinustonen, geluidsgolven die zich regelmatig verspreiden, afkomstig uit zijn laptop.
Een optreden van Machinist is een eenmalig en niet herhaalbare ruimtelijke ingreep. Een dergelijke improvisatie is afhankelijk van de vorm van de ruimte waarin het concert plaatsvindt. Sinustonen die op de wanden, inrichting en toeschouwers weerkaatsen en daardoor zowel constructief als destructief met elkaar interfereren. Hierdoor is op elk moment, op elke plek in de ruimte net iets anders te horen. Het gebruik van de ruimte is op deze manier analoog aan de resonantie van een toon in de klankkast van een snaarinstrument.
De Machinist gebruikt de ruimte als medium om zijn uiteindelijke geluid te vormen. Op de vraag of een opname van een dergelijke ingreep eigenlijk niet paradoxaal is, reageert Zeno met een grijns: “Eerder metafysisch.”

 

Jan Van Gendthallen

Schurend tegen het centrum van Amsterdam liggen op het Oostburgereiland de monumentale Stork Werkspoorhallen. Ook wel bekend onder de naam Jan Van Gendthallen, de architect van het complex, symboliseren zij het tijdperk van industrialisatie die plaatsvond tijdens het begin van de twintigste eeuw. Tegenwoordig biedt één van de vijf aan elkaar geschakelde fabriekshallen, na een periode van leegstand, een nieuw huis aan de Amsterdamse culturele instelling Mediamatic.
De akoestiek van de oude hallen is na de verwijdering van het zware fabrieksmaterieel erg bijzonder. De weidse afmetingen bieden geluid de ruimte over lange afstand door de ruimte te bewegen. Een akoestiek die naar onze mening in de juiste handen interessante mogelijkheden biedt.

 

 

 

 

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!