Op het gerenommeerde label voor elektroakoestica Empreintes Digitales is het eerste soloalbum van Martin Bédard verschenen. Deze Canadees componeerde de afgelopen decennia zestien werken waarvan er vijf op deze schijf staan. Je zou ze kunnen beschouwen als de hoogtepunten uit zijn oeuvre tot nu toe. In de Sound in Space competitie (USA, 2011) behaalde hij een tweede prijs; daarnaast viel hij in de prijzen op de Canadian Electroacoustic Communitys Times Play competitie (Canada, 2005).
Waar een componist van elektroakoestisch werk in Nederland de werken van Dick Raaijmakers, Ton Bruynel, Kees Tazelaar op zijn nachtkastje heeft liggen, mag een Canadees het doen met Yves Daoust. Bij hem studeerde Bédard dan ook vijf jaar, aan het conservatorium in Montréal. Toch zullen onze Nederlandse helden ook overzees bekend zijn, de invloeden lijken duidelijk.
De themas op Topographies zijn de emoties en de relationele geschiedenis van een locatie. Als uitgangspunt neemt Bédard opnames op locatie – voor dit album onder andere oude gevangeniscellen. Dan gaat de meester aan het werk en brengt muzikale en theoretische verdieping aan. Het resultaat is het overpeinzen waard: een veellagig hoorspel, dan eens rustig en ijl, dan weer intens en compact. De opnames lijken door een digitale versnipperaar te zijn gehaald met als resultaat abstracte dierengeluiden los van ruimte en tijd. Toch raak je steeds dieper verstrikt in het verhaal over die bepaalde locatie.
Het klinkt afwisselend als de filmmuziek bij een timewarp en als een locomotief in volle vaart. Wanneer het repetitief en haast ritmisch wordt, waan je je in een op hol geslagen nummer van Kraftwerk. Je denkt klanken te herkennen uit het dagelijks leven: keukengerei, metaal, steen, bewegende apparaten, plonzen in water, maar die dienen meer als metafoor dan als herkenningspunt. Luister en onderzoek!