De Ziekte van Weill werd het in Nederland genoemd. Deze benaming werd vooral gebruikt in samenspraak met de mooie mensenmuziek van Willem Breuker en had natuurlijk van doen met Kurt Weill, wiens toegankelijke en pakkende, doch altijd maatschappijkritische (volks)theatermuziek (h)eerlijke uitgangspunten boden voor Breukers freejazzy excursies. Eigenlijk strekte de ‘ziekte’ ook uit tot de muziek van Weill’s Oost-Duitse collega Hanns Eisler. Eisler maakte immers ook van die toegankelijke linkse meezingers. En zowel Weill als Eisler gebruikten daarvoor vaak teksten van Bertold Brecht.
Als lid van het Sogennantes Linksradikales Blassorchester waren Heiner Goebbels (toetsen, saxen) en Alfred Harth (saxen, klarinetten) ruimschoots in aanraking gekomen met het linkse erfgoed van Weill/Eisler/Brecht. In 1976 maakten zij het live opgenomen album Hommage/Fier Fauste fur Hanns Eisler, waarop zij de oude, volkse theatermelodietjes gebruikten voor uitbundige door de geest van freejazz en punk beïnvloedde muzikale verkenningen. Drie jaar later maakte het duo de cd Von Sprengen Des Gartens. Hoewel ze het titelnummer ontleenden aan een nummer van Eisler, paste het duo op deze cd ongeveer dezelfde formule toe op vooral eigen composities. Op het nummer van Eisler na, werden er ook nog drie klassieke werkjes gespeeld van Bach, Rameau en Schumann.
Beide cds zijn welkome heruitgaven voor wie Heiner Goebbels en Alfred Harth daarna nog heeft gevolgd. Samen met Christoph Anders uit het Sogennantes Linksradikales Blassorchester en met de Brit Chris Cutler vormden ze enige tijd de toonaangevende groep Cassiber. Goebbels richtte zich later vooral op het maken van muziek voor theater en film en manifesteerde zich als componist van eigentijdse orkestmuziek; Harth richtte de kortstondige (jazz)formatie Gestalt Et Jive op en schijnt tegenwoordig in de Koreaanse hoofdstad Seoel te wonen. Van daaruit vliegt hij regelmatig naar Tokio voor concerten met Otomo Yoshihides New Jazz Orchestra. Heel andere kost dan op deze dubbelaar met muziek die ze ongeveer dertig jaar geleden speelden.