In 2012 presenteerde Florian Hecker zijn werk Chimerization op de Documenta in Kassel. Geluidskunst op de tekst The Snake, The Goat, and the Ladder van filosoof Reza Negarestani. Aan de basis ligt het concept chimerization, waarbij meerdere elementen worden verenigd tot een geheel waarin de afzonderlijke eigenschappen van de verschillende elementen tot uiting komen. Zoals een chimaera dus: een mythologisch monster met een leeuwinnenhoofd, het lichaam van een geit (waar een geitenhoofd uitsteekt) en een slang als staart. In zijn geluidskunst combineert Hecker op een gelijksoortige manier verschillende parameters van de stem. Hij heeft de stemmen uit elkaar getrokken gedecomponeerd en de verschillende parameters samengevoegd tot iets nieuws gehercomponeerd. Zoals hij zelf zegt is Hecker met dat proces opzoek naar een narratief voorbij begrip; een luisteren dat zich niet richt op wat, maar eerder op hoe het gezegd wordt. Daardoor wordt de gesproken tekst onverstaanbaar maar verschijnen andere kwaliteiten op de voorgrond. De nadruk ligt veel meer op de muzikaliteit van de stem de manier waarop wordt gesproken dan op de boodschap, de tekst, die wordt overgebracht. Het werkt ontregelend maar maakt dat je veel beter naar de geluiden gaat luisteren. Kenmerken die tijdens een normaal gesprek onopgemerkt blijven worden door Hecker uitgelicht. Het stuk Chimerization verscheen vorig jaar op lp in drie talen, een Engelse, een Duitse en een versie in het Farsi. Nu is onder dezelfde titel zijn boek verschenen met een aantal werken sinds 2010.
In het boek zijn een aantal performances van Heckers geluidskunstwerken opgenomen. Omdat het boek geen geluid bevat, heeft hij fotos van de uitvoeringen met hetzelfde chimerization-proces bewerkt. Het boek bevat dus een visualisatie van zijn geluidskunst. Net als bij zijn hoorbare werk, vermengt hij afzonderlijke fotos tot een nieuwe, terwijl kenmerken van beide duidelijk zichtbaar zijn. Elk proces toont hij in een reeks waardoor de veranderingen zichtbaar worden. Soms domineert de ene, en dan de andere foto. De beelden lopen op een schokkerige manier in elkaar over en ontregelen de perceptie. Wat je ziet is niet per se duidelijk, daarentegen worden nieuwe kenmerken naar de voorgrond getild. Kleuren, lijnen, contouren; de intensiteit van de afbeelding wordt veel sterker dan wat de foto representeert.
De chimerization-techniek ontregelt de perceptie van de toeschouwer en toehoorder. Het bijna triviale waar we normaal geen acht op slaan verwordt bij Hecker tot iets bijzonders. Hecker trekt de fundering van onze zintuigen onder ons vandaan en legt de nadruk op de wonderbaarlijkheid van het alledaagse.