De tweede editie van de Belgian Modular Day vond net als de vorige keer plaats in de gerenoveerde fabrieksgebouwen op Dok Noord te Gent. Het werd met onder meer jamsessies en demo’s van Belgische modulaire synthesizerfabrikanten een interessante dag voor adepten van het instrument. Er werd gepoogd een wereldrecord te vestigen om met zoveel mogelijk artiesten een modulaire monsterjam te houden. Naast de technische kant van de geluidsinstrumenten kreeg het ruim opgekomen publiek tijdens de avond ook nog eens zes unieke elektronische muzieksets voorgeschoteld.
En het werd geen confituur …
De dag startte toch met wat lichte spanning bij de organisatoren van het WISPER-evenement. Bij het voorziene aanvangsuur van de monsterjam bleken nog niet alle gasten aanwezig te zijn. Het gepuf en geblaas doofde gelukkig uit tijdens het koppelen van de laatste modules (met het nodige kabelgetrek) aan de PA om het geïmproviseerde klankspel te laten beginnen. Nadat onder leiding van organisator Yannick Van Loo de soundcheck met de nodige instructies groen licht kreeg kon het unieke hoorspel plaatsvinden. Veertien artiesten, twee meer dan op het Berlijnse recordevenement Superbooth waar twaalf artiesten het toenmalige record veroverden, lieten één voor één hun modulaire vibraties los. De geïmproviseerde pulsen, bijna in harmonie op elkaar aansluitend, werden nadat de teugels volledig losgelaten getransfereerd in een ongecontroleerde brij van noise en elektronische storingen. De opzet was geslaagd en het wereldrecord (zonder deurwaarder wel te verstaan) werd verbroken!
Nadien volgden nog wat mini-jams en gesprekken onder de kenners met de deelnemende ontwerpers van modulaire synths en hun bondgenoten. We slopen dan ook stiekem weg om in de buurt een lokaal streekbiertje tegen de lippen te duwen.
Space is the place
ArkOdd (Vincent Vanesse) hield het minimaal met een setje dromerige space ambient. Vanesse houdt van allerlei elektronische muziekgenres en wist de aanwezigen te boeien met een combinatie van fijne soundscapes en kosmisch getinte resonanties. Zijn op minimalisme gestuwde modulaire expressies zweefden ergens tussen melancholie en hoop. ArkOdd produceerde een korte maar zeemzoete golf van elektronische klanken die voor een fijn begin van de avond zorgden.
De kosmos is eindig
De Nederlander Ricardo Verschut weeft sedert 2008 onder de naam Tectonia sonische landschappen met een downtempo strikje. Verschut laat zijn modules dezelfde weg inslaan als de opener van de avond ArkOdd. Lekker binnen de luistercomfortzone laat de Utrechtenaar zich drijven doorheen het klankenspectrum van The Orb. De zachte downtempo tunes, soundscapes en samples van stemmen vormden een aangenaam klankconcept. Na een tijdje leek het wel of Tectonia niet los kon geraken uit zijn modulaire loop waardoor de set net iets te langdradig werd. Het Tectonia soundscaperuimteschip bereikte zonder al te veel schade te veroorzaken zijn eindgrens.
Hypnotiserend lawaai
Lieven Stockx woont en werkt in Antwerpen. Hij programmeert websites, apps, microcontrollers en produceert een cassetteserie onder de labelnaam Oei. Stockx is ook verantwoordelijk voor de geluidscollages bij de kortfilm ‘Het Komt’ uit 2022. De Antwerpenaar voldoet onmiddellijk aan de leuze “en nu willen we lawijt” met een ferme kwak, intelligent gemanipuleerde noise. Stockx stuurde zijn overgemoduleerde noisedronestructuren naar een voor hem liggend beeldscherm waar de frequenties sublimeren tot trillende horizontaal gekleurde lijnen. Het WISPER-evenement bouwde geen podium voor de acts, zodat iedere aanwezige zich vrij tussen de modulaire goochelaars kon bewegen. Lang staren naar de trillende lijnen vergezeld van de schurende noisetonen deed het risico op hypnotiserende neveneffecten toenemen. Stockx eindigde zijn fascinerende set met wereldlijke fluitgeluiden die ons vanuit de dystopische industriële sferen terug naar de paradijselijke Aardse regionen stuurde.
Gelukkig smolten de kabeltjes niet
Met de kwaliteiten van Halfgeleider (Maarten Voeten) kwamen we reeds op het AntennA Festival 2023 dag 2 in Evergem bij Gent in aanraking. Voeten begon ooit als drum&bass-artiest om vervolgens te evolueren naar IDM en zo met modulaire synthesizers de ideale bron voor zijn muziek te vinden. Halfgeleider kwam niet alleen naar Gent, en bracht Beeldenstorm mee om zijn elektronische uitspattingen met mooie achtergrondbeelden te begeleiden. Voeten stelde tijdens het optreden zijn nieuwste album ’Polyfields’ voor. We kregen een energieke glimp van het nieuwe (nog niet verschenen tijdens het schrijven) album. Halfgeleider zette alle registers open met een opwindende set van downtempo elektronica en IDM verweven in dromerige soundscapes en modulair gestuurde blieppanorama’s. Halfgeleider zwoegde en zweette zich een weg tussen de dik bekabelde modules om zijn fantastische set tot een goed einde te brengen. Het leek wel of de kabeltjes begonnen te verweken onder de warmte van de modules en het smeltsaturatiepunt bijna bereikt werd tijdens dit heerlijke optreden.
Modulaire jazz
Dries Geusens is vooral bekend als bassist van de Gentse band Nordmann. Hij speelt ook bij Molten Penguin (live electro, beats en improvisatie) en werkt aan het eigen trio-project Collab Coalition met wie hij optrad tijdens (ook door WISPER georganiseerd) het NoiseNest festival in 2022. Geusens had al op sociale media zijn kabelvoorbereidingen voor het Belgian Modular Day II gedeeld waardoor onze interesse des te groter was. En we werden niet teleurgesteld, integendeel. We kregen een complexe opbouw van experimenteel modulair gestuurde klanken en beeps. Geusens integreerde heel wat diversiteit in zijn architecturale geluidsstructuren waarbij de jazz-invloeden duidelijk waarneembaar waren. Dynamiek en harmonie vloeiden samen tot een sterke elektronische performance. Geusens houdt er van om het publiek dicht bij zich te krijgen tijdens het knopjes draaien en genoot duidelijk van de gezellige omsingeling.
Vapen is niet verboden
De laatste act van het gezellige en interessante Belgian Modular Day II was Modtech (Frederik Strobbe). Deze elektronicamuziekproducent en geluidsontwerper heeft heel wat ervaring met live techno-optredens, en zo geschiedde het. Strobbe startte met een dark-techno-intro en wentelde zich langzaam doorheen zijn gierende klassieke techno-melodielijnen. De pompende ritmes werden aangekleed met heel wat effecten en kleurrijke modulaire synth-geluiden. Strobbe bracht ook zijn E-pipe mee maar deze diende eigenlijk meer om te vapen. We kregen wel wat extra geruis en geblaas uit het elektronisch instrument te horen maar onze verwachtingen van de E-pipe lagen hoger en werden helaas in de kiem gesmoord. Modtech gaf een meeslepende technoset in de stijl van Sven Väth en Jeff Mills die zelfs enkele passanten bij het raam en openstaande deur deed halt houden en mee liet genieten van de elektronisch ingekleurde doffe baarmoederlijke beats.
Belgian Modular Day II was verrijkend, plezant en ook enorm fascinerend. Het evenement bewees nog maar eens de oneindige mogelijkheden en de inspiratiekracht van de modulaire synthesizer. We mogen gerust stellen dat de kleine modulairesynthesizercommunity langzaam groeit en ook een jonger publiek naar nieuwe en vernieuwende elektronische muziek en geluidsarchitectuur aantrekt. Het evenement had geen podium, de aanwezigen konden zich van heel dicht bij laven aan het live gebeuren van kabeltjes trekken en knopjes draaien.
Gezien: Belgian Modular Day II, 15 juni 2024, Dok Noord in Gent, georganiseerd door WISPER & Modular404.