Katrien Schuermans houdt zich niet aan grenzen en vindt steeds opnieuw de te gekste artiesten of labels, doorspit (nieuwe) genres en herontdekt oude rotten. Van Japan, langs Zuid-Afrika, via Polen tot in Mexico. Ze maakte er een selectie met 14 bijzondere tracks van voor Mind The Gap #133.
1. Them Are Us Too
Floor
Amends
DAIS RECORDS
Them Are Us Too’s gitariste Cash Askew overleed in de Oakland Ghost Ship-brand in december 2016. Met net een eerste kleine wereldtournee achter de rug, zag de toekomst er destijds enorm rooskleurig uit. Tot die avond. Medebandlid Kennedy Ashlyn bundelde nadien de vele demo’s en maakte samen met Askews’ vader enkele nummers af. Deze werden gebundeld op het fantastische, shoegaze-rijke ‘Amends’. ‘Floor’ is het springerige buitenbeentje.
2. Varg
Rush/Tinder
Nordic Flora Series Pt. 5: Crush
NORTHERN ELECTRONICS
Het is een brutale marketingstunt van Varg om het vierde deel van zijn Nordic Flora-reeks in een uiterst gelimiteerde oplage van honderd cassettes aan te bieden. Alleen die honderd vroege vogels weten welke absurde genialiteit of waanzin op dat magneetbandje werd geploft. Nieuw ook is deel vijf. Daar gaat Varg gewoon verder met wat hij op de voorbije drie delen al deed: spoken word-performances van Chloe Wise, verhalende titels, ambient-schoonheid en simpel klinkende ritmedreunen en baslijnen om op te dansen.
3. RP Boo
U Belong 2 Me
I’ll Tell You What!
PLANET MU
RP Boo is absoluut geen onbekende. Na een carrière van meer dan dertig jaar werpt hij een fris album bij Planet Mu. Hij smijt rap, hiphop en footwork in de blender, combineert het met hyperkinetische stemflarden en een diepe bas die dwars door je luidspreker heen snijdt. Laat dit album ghettoblaster-gewijs scheuren door de straten van je stad. Chicago was nog nooit zo dichtbij.
4. Chino
Kolaps
Kolaps
SHTUM RECORDS
Chino (Artur Oleś) is een kind van het post-industriële uitzichtloze Katowice en underground-held in zijn thuisstad Krakau. Hij speelt op zijn ep voor het in Dresden-residerende shtum Records met ijskoude techno-beats en valt bijna over zijn eigen zorgvuldig sonische eerbetoon aan het industrial-verleden. Chino verpakt de duisternis in grote betonnen blokken en werpt de techno opnieuw strak in zijn oer-brutalisme.
5. XIII
Part_N1▞_Analysis
Eocity EP
GANG OF DUCKS
XIII woont in Turijn en maakt deel uit van het multidisciplinaire Gang Of Ducks, dat als label de voorbije twee jaar zich heel stil heeft gehouden. Zich opnieuw lanceren doet het label met dit moeilijk definieerbare ‘Eocity’, dat klinkt als brokstukken en fragmenten van compositie, field recordings, dwarse ritmes en computermuziek. Een luisterstukje waarin veel valt te ontdekken – en waarvan je hoopt dat Gang Of Ducks weer wat vaker albums gaat uitbrengen.
6. Nicolas Wiese
The Indulgence
Unrelated
KARLRECORDS
Nicolas Wiese gebruikt het mengpaneel als feedback-instrument en reconstrueert met eigen samples nieuwe harmonische constructies. Het bronmateriaal, bestaande uit sonische elementen uit eigen composities, audiovisueel werk, fragmenten en remixen, wordt vervormt. Op ‘Unrelated’ bundelt Nicolas Wiese zes jaar experimenteren, geïnspireerd door samenwerkingen met andere muzikanten of opdrachten. Met als resultaat een ongemakkelijk sonisch palet dat scheurt en schuurt. Het zijn klanktapijten die irritant kriebelen en eindeloos jeuken. Knarsend aan je comfort.
7. Strafe F.R.
Dictator
The Bird Was Stolen
TOUCH
Terwijl iedereen je acts als Whitehouse of Esplendor Geométrico helpt ontdekken, houden ze wel mooi het bestaan van het in 1979 opgerichte Strafe F.R. geheim. Omdat er geen tijd is om terug te gaan in de tijd, wordt het nieuwe ‘The Bird Was Stolen’ een eerste kennismaking met dit duo uit Düsseldorf. Bernd Kastner en S.M. Syniuga bouwen klankbeelden met gevonden geluiden, field recordings en zelfgemaakte instrumenten. Puur ongemak van her naar der springende klanken, die als sonische springveren door de atmosfeer heen botsen op de ionen van de hier geproduceerde atonale noten.
8. Jack Allett
Frozen Music (excerpt)
The Object Isn’t There
AUDIOMER.
Speciaal voor Mind The Gap korte Jack Allett ‘Frozen Music’ in. De song verscheen eind vorig jaar als B-kant van de uit slechts twee lange tracks bestaande lp ‘The Object Isn’t There’. Er zijn maar driehonderd exemplaren van, dus haast je om er nog snel een in huis te halen. Die Jack Allett wordt binnenkort een hebbeding, en anders rest je enkel dit excerpt nog. Wat ook een fijn hypnotisch nummer is.
9. Kali Malone
Bondage To Formula
Cast of Mind
HALLOW GROUND
De in Zweden residerende Amerikaanse Kali Malone imponeert met ‘Cast of Mind’. De wereld valt stil. De diepe klanken van de Buchla 200-synthesizer in combinatie met akoestische houten en koperen blaasinstrumenten palmen je volledig in. Het hele album lang roer je je niet. Pas als de laatste noot zijn laatste zucht heeft gegonsd, durf je opnieuw adem te halen. Wat een album. Wat een intensiteit van adembenemende drones. Kanshebber voor de ‘album van het jaar’-award.
10. Okzharp & Manthe Ribane
Kubona
Closer Apart
HYPERDUB
Die tweede adem van Hyperdub houdt ons al sinds ettelijke maanden in de ban. En bevestigt met deze release opnieuw. Het Zuid-Afrikaanse samenwerkingsproject van Okzharp (de ene helft van LV) en Manthe Ribane is een prachtvoorbeeld van de hedendaagse global sounds-revolutie. De stijlkoningin danst met de bass-producer en stuurt mee de beslissingen welke sounds de hits worden. Heerlijk zwoel en laidback. Rechtstreeks vanuit Kaapstad.
11. Heavy Natural
Hide
Heavy Natural
TARTARUS RECORDS
Toeval hoor. Als je door de voorbije tien jaar Gonzo (circus) bladert, zie je de namen van drummer René Aquarius en illustrator Kees Peerdeman al eens voorbij komen. Wat we toen niet wisten, was dat de cassette van het Nijmeegse Heavy Natural na een imponerende en intense luisterbeurt magneetband-moeheid vertoonde. Zelf zeggen zij ‘popmuziek te scalperen en het op een punklijf te naaien’. Die laatste leunt dicht bij melodieuze en schreeuwende hardcore aan. Hier zijn wij absoluut gek op.
12. xin
Sucker
To Shock the Sky and Shake the Earth
SUBTEXT RECORDINGS
xin wil als onafhankelijke artiest niet afhankelijk zijn van grote bedrijven als Facebook en Spotify. Bandcamp en vooral Resonate worden door deze Berlijners omarmt als de manier om hun muziek tot bij de fans te brengen. Net zoals xin zich niet wil plooien naar de grote spelers, willen zij ook niet wilt beperkt wilt tot genres en gooien ze daarom alles door elkaar in hun ep voor Subtext Recordings. ‘Sucker’ hunkert naar de dansvloer zonder een overdreven dansje te doen. Het zijn gedeconstrueerde rave-klanken die hard botsen tegen de muren van de ondergrondse danceclub. xin voert de nauwelijks dansbare dans in de kelders van de ondergrond.
13. Siete Catorce
Canto
Agnosia
HYPERMEDIUM
Mexicaanse clubsound vindt via Grieks label de Lage Landen. Siete Catorce, woonachtend in Mexicali (de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Baja California, ks) verbindt op de ep ‘Agnosia’ de minder bekende klanken van cumbia, tribal guarachero en ruidosón. Denk aan traditionele Mexicaanse klanken, de brutale gedrevenheid van techno aangevuld met noise-elementen en het opzwepende van cumbia. Kortom: gewoon geweldige dance waarvan de brokstukken je even aan het twijfelen brengen, maar de zwoelere ritmes op de hardere techno-bassen je linea recta te pletter doen dansen.
14. Jigga
Nitya
lillllill
BEDOUIN RECORDS
Bedouin Records is het immer impressionante label uit de Verenigde Arabische Emiraten. Jigga (自我 ego/mijzelf) is een Japanse multi-instrumentalist. Op het mini-album ‘lillllill’ stapelt Jigga noise op woeste drums en kromgetrokken echoes. Dit is het nieuwe clubgeluid. Abstract en ijl en propvol overdadige muzikale waanzin. Heerlijk.