Mind The Gap #155

Tracklisting Mind The Gap #155

Met deze dertien tracks van Mind The Gap 155 heb je alvast een voorsmaakje van de komende maanden.
Mind The Gap 155

De volgende maanden wordt het druk in de platenwinkel. Het personeel zal naar hartenlust unboxing-foto’s op hun socialmediapagina’s kunnen posten, en jij zal wellicht wat plaats moeten maken om al die nieuwe releases een plekje te geven. Met deze dertien tracks van de nieuwe Mind The Gap heb je alvast een voorsmaakje.

1. J. Zunz
Outsides

Del Aire
Rocket Recordings
Net geen twee jaar na de release van het indrukwekkende ‘Hibiscus’ komt J. Zunz met ‘Del Aire’. Net als toen levert J. Zunz een bezwerende en bedwelmende plaat af die weer een ganse zomer op repeat zal staan. Op ‘Del Aire’ graait ze in een ruwer klankpalet dan voorheen. Met het stuwende en scheurende ‘Outsides’ legt ze de brug van haar psychedelische rockachtergrond naar een nieuwer, gedurfd elektronisch geluid.

2. JOYFULTALK
Hagiography

Familiar Science
Constellation Records
‘Futuristische jazz en hedendaags minimalisme’, schreeuwt de persbiograaf. JOYFULTALK knipoogt naar de jazz-grootheden van de voorbije decennia, langsheen pure jazz, mathrock en elektronica. Waardoor op ‘Familiar Science’ een uitbundige inkleuring wordt gegeven aan elektronische avant-jazz. Het klinkt lichtjes fenomenaal.

3. True Champions Ride On Speed
Boratio

Hars
FONS Records
Weinig zo verslavend als mathrock die maar door en door en door lijkt te tieren, waarbij steeds weer een schepje bovenop het vorige wordt gedaan. Dit trio uit Antwerpen keert ruim tien jaar na hun vorige album terug met loeiende gitaren en voortjakkerende drums, en sleept je op deze openingstrack mee als een Horse Lords van de Lage Landen. Zelfs als TCROS een album zou hebben uitgebracht met twaalfmaal het toffe ‘Boratio’ achtereen, waren ze er bij ons gewoon mee weggekomen.

4. Lalalar
Ninja Partisi

Bi Cinnete Bakar
Bongo Joe
Een langverwacht debuut: de afgelopen jaren vuurden deze Turkse elektrorockers de ene goede single na de andere op ons af, en verzorgden onder meer een beklemmende set op Le Guess Who?-festival. ‘Ninja Partisi’ is een herinterpretatie van ‘Fars Musiqi’, een track van Azerbeidzjaanse gitaartovenaar Rüstəm Quliyev (van wie in 2020 op Bongo Joe al een geweldige verzamelaar uitkwam). Lalalars interpretatie neemt Quliyevs melodieën over, maar maakt er een nóg opzwependere track van.

5. Perel
Kill The System

Jesus Was An Alien
Kompakt
Perel is de nieuwste aanwinst van Kompakt maar veegt meteen alle minimal techno waar het label garant voor staat resoluut van tafel. De in Canada wonende Duitse producer brengt met ‘Jesus Was An Alien’ niet alleen een vage conceptplaat naar het label, maar ook een geluid dat doordrenkt is van Moroder-achtige disco. Enkele muzikale eigenaardigheidjes knipogen naar de Berlijnse School voor elektronische muziek en Neue Deutsche Welle. Ontdek hoe dit alles samenvalt op ‘Kill The System’.

6. Safa
Supranomadic

Ibtihalat
UIQ
De vlugge, snerpende en kale ritmes die op de luisteraar worden afgevuurd, hebben aanvankelijk iets hermetisch. Het geluid doet wat denken aan het klinische dat het werk van Lee Gamble (niet voor niets labelbaas van UIQ) of Rian Treanor tot bijzondere luisterervaringen maakt. Toch zit er in de muziek van de Libanees Mhamad Safa ook veel leven, wanneer er bijvoorbeeld stemflarden met de muziek verweven worden. Een experiment geïnspireerd door onder meer gnawa, rai en andere tradities uit de SWANA-regio, met een nadruk op interessante en complexe ritmes.

7. Klahrk & KAVARI
Acres

Wax
Genot Centre
Klahrk en KAVARI zijn met hun gedurfde mengeling van computerpop, UK Bass, intense breaks en veel distorsie op hun ideale plek bij Genot Centre. De twee heetste namen van het moment dagen de liefhebbers uit met hun fragmentarische broken beats en de bijhorende getemde chaos. ‘Acres’ botst op zijn loeiende bassen. ‘Wax’ is uitdagend fel.

8. Mai Mai Mai
Il Futuro Perduto

Rimorso
Maple Death Records
Snerpende noise en dreunende bassen. De claustrofobische uitwerking die het geluid van Mai Mai Mai’s nieuwe plaat op de luisteraar heeft, maakt al gauw dat je je op ‘Il Futuro Perduto’ gaat bekommeren om het koorgezang dat diep in de mix begraven is – gaan die het wel overleven? Folklore vermengd met digitaal geweld levert een album op dat zich op een interessant vlak tussen het afstandelijke en het menselijke begeeft.

9. Linnéa Talp
Arch of Motion

Arch of Motion
thanatosis
Het orgel blijft muzikanten inspireren tot immersieve drones en betovering. Opvallend: vooral artiesten uit Scandinavië laten zichzelf en de luisteraar in hun muziek verdwalen. Dat doe je absoluut ook op ‘Arch of Motion’. Niet alleen op de titeltrack, maar doorheen het ganse album waarop Linnéa Talp, in samenwerking met andere artiesten, het geluid van drie verschillende orgels combineert met improvisatie. Het orgel legt een basisdrone, het experiment gebeurt in de laagjes erboven. Een prettige aanvulling op een geluid dat langzaam een eigen genre is geworden.

10. Emily Wells
David’s Got A Problem

Regards to the End
Thesis & Instinct
Zangeres en componiste Emily Wells laat zich inspireren door kunstenaars uit allerlei disciplines. Een belangrijke invloed is onder meer kunstenaar David Wojnarowicz, die al op vroege leeftijd aan aids overleed. Het nummer ‘David’s Got A Problem’, een verstild pianolied, is aan hem opgedragen, en is door de tekst en de strijkers aan het einde mooi en troostrijk. Wie meer wil weten over David Wojnarowicz en zijn invloed op Emily Wells, moet zeker het interessante artikel door Niels Tubbing verderop in deze Gonzo (circus) lezen.

11. Silvia Tarozzi & Deborah Walker
La Lega

Canti di guerra, di lavoro e d’amore
Unseen Worlds
‘La Lega’ is een strijdlied uit de vroege twintigste eeuw voor en door vrouwen uit de arbeidersklasse, opnieuw gearrangeerd en geïnterpreteerd in de samenwerking tussen violiste Silvia Tarozzi en celliste Deborah Walker. Op de gehele plaat staan oude emanciperende liedjes centraal, en ‘La Lega’ is daar een goed voorbeeld van, zo getuigt onder meer de grappige tekst (hier in vertaling): ‘En jullie rijke heren / dat jullie zo trots zijn / slik die trots maar in / en trek je portemonnee maar’. Het koor, bijgestaan door strijkers, werkt naar een epische climax toe. Een lied dat strijdbaar maakt.

12. Vlad Dobrovolski
The Shadow Side Of Joy Fungi

Playbacks For Dreaming
Muscut
Je deint al gauw mee op de dromerige, slome elektronicabliepjes van Vlad Dobrovolski. Het voelt vreemd hoe vredig deze uitgesponnen track overkomt, met de wetenschap dat er een oorlog gaande is in Oost-Europa. Dat het album van deze Rus uitkwam op het Oekraïense label Muscut onderstreept het absurde van die situatie. Dobrovolski heeft zich uitgesproken tegen de oorlog. Muscut zet zich actief in tegen de Russische agressie, met onder meer inzamelingsacties op hun Bandcamp voor Oekraïense oorlogsslachtoffers. Al het geld dat die pagina opbrengt, wordt als steun voor Oekraïne ingezet.

13. KMRU & Aho Ssan
Rebirth

Limen
Subtext
KMRU en Aho Ssan behoeven al lang geen introductie meer. Wat er muzikaal gebeurt als de twee gaan samenwerken is ook niet zo moeilijk voor te stellen. Denk: impactrijke ambient die redelijk groots gaat. Behalve bij ‘Rebirth’. Maar dat is dan ook de kortste track op deze 40-minuten lange trip.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!