Yascha ontwierp de hoes voor Mind the Gap 118. Hij stelt zichzelf in deze korte tekst voor, in zoverre een mysterieuze persoon als hij zich voor kan stellen. (Vertaling: Maarten Buser)
Wie of wat Yascha precies is, valt niet op te maken door de afwezigheid van online beschikbare informatie over hem. Yascha ziet geen enkele reden om zichzelf in de spotlights te zetten. Wat telt is zijn creatieve output, en die zou op zichzelf moeten staan. Zijn voornaamste interesse is de relatie tussen bedekken en onthullen: abstracte culturele processen die iemands identiteit kunnen vormen. In zijn werk probeert Yascha wetenschappelijke theorieën te combineren met de esthetiek van autonome kunst.
Zijn portfolio bestaat uit objecten, installaties, teksten en handgemaakte collages. Handmatig werken kan worden gezien als een pleidooi voor aandachtigheid in tijden van overprikkelde zintuigen. Dat is geen starre afwijzing of weigering, maar een verlangen naar een bewust gebruik van technologie.
Yascha is geboren in Berlijn, waar hij woont en werkt als deejay en kunstenaar. Het ontwerpen van de aankomende edities van Mind the Gap zag hij direct zitten. Het hoesontwerp is zo eenvoudig mogelijk gehouden, om de focus te leggen op de ervaring van het luisteren en op de connotaties die worden opgeroepen als je naar een bepaald geluid luistert.
Als uitgangspunt nam Yascha de basale geometrische elementen van een klassieke platenhoes: een vierkant met een rond gat in het midden. In het ontwerp worden organische vormen gecombineerd met abstracte texturen en sporen van cultuur. In de composities zweven lijnen tussen gerangschikte beelden, waarbij ze onderling interactie aangaan. Soms markeren ze coherentie en continuering, soms zijn ze heel subtiel, maar ze dagen altijd de perceptie van de toeschouwer uit.