VOORBESCHOUWING: IFFR 2012 – de tips van de Gonzo (circus) redactie

Vanavond gaat het International Film Festival Rotterdam opnieuw van start. Het IFFR is in de voorbije decennia uitgegroeid tot het grootste publieksfilmfestival van Nederland. Terwijl dagelijkse lange rijen staan aan te schuiven voor de betere arthouse en enkele grote Nederlandse filmpremières – die het nieuwe filmseizoen inluiden – kun je in de marge van het festival ook interessante ‘Gonzo’- film, muziek, performances en exposities bezoeken.

Wij tippen alvast 10 interessante events en programma’s voor je. Meer over het IFFR2012 de komende dagen op onze blog en via twitter.

franciscolopez press
Francisco Lopez

Soundtrackcity Rotterdam: filmhuis Lantaren/Venster verhuisde een tijd geleden naar de Kop van Zuid – weg van het festivalhart – maar nog steeds the place to be voor experimentele (korte) film. Vanuit Lantaren/Venster vertrekken dagelijks enkele Sound Walks: speciaal gecomponeerde soundtracks voor een wandeling in een stedelijke omgeving. De componisten zijn Francisco Lopez, Jeroen Stout, Katarina Zjeldar en Lee Patterson.

WORMyWOOD: het IFFR biedt dit jaar de gelegenheid om de nieuwe Worm uitgebreid te verkennen. Vanaf vrijdag tot en met vrijdag kun je er elke avond vanaf 22u30 terecht voor concerten van onder andere Okkyung Lee & Makino Takashi, Karl Lemieux & BJ Nilsen, Machinefabriek, Purhpa en Francisco Lopez.

Master’s Voice met ‘Maya Deren, Take Zero’: Maya Derens invloed op de experimentele film kan niet worden onderschat. Na Pip Chodorovs ‘Free Radicals’ vorig jaar, opnieuw een inkijkje in het leven en werk van de Amerikaanse experimentele filmmakers van na de Tweede Wereldoorlog. In deze documentaire zijn beelden uit andere werk gebruikt. Ook is haar stem te horen, evenals getuigenissen van tijdgenoten als Jean Rouch en Jonas Mekas.

FNFAM 2
Field Notes From A Mine – Martijn van Boven

Korte films: Het IFFR biedt elk jaar een schatkamer aan korte (non-)narratieve, experimentele films. In programma’s als Waving Back, Signal Lost & Found, Chromotheurapeutic Strips, Secret Codes en Structural Principles krijg je een mooi overzicht van wat nieuw is binnen een thematisch kader. We kijken alvast uit naar werk van Ben Rivers, Semiconductor, Yael Bartana, Ben Russel, Nathaniel Dorsky, Jonas Staal – die inzoomt op de natte droom van Fleur Agema (PVV) – en de wereldpremiere van de nieuwe film van Telco Systems. Daarnaast deelt het IFFR ook Tiger Awards uit voor korte film. Mis vooral de nieuwe film van Martijn van Boven niet en ook dat van Omer Fast en de Litouwer Deimantis Narkevičius wiens zonderlinge werk eerder al in het Van Abbemuseum was te zien.

Midden-Oosten: De Arabische lente is 1 jaar oud en is voortdurend in het nieuws geweest. Toch hebben we nog maar weinig zicht op hoe het leven zich daar afspeelt en hoe de culturele scene zich er de laatste jaren heeft ontwikkeld. En die is – ondanks alles – vrij levendig en ook kritisch. Het Parijse dvd-label Lowave bracht eerder al 3 dvd’s uit met werk van videokunstenaars uit Midden-Oosten en dit jaar presenteert het IFFR een reeks (korte) films uit Egypte en Syrie. Veelbelovend is het programma ‘Signals: Power Cut Middle East’.

En verder:

  • Arthouse Highlights: Le Havre (Aki Kaurismäki), Les Géants (Bouli Laners), The Invader (Nicholas Provost), Wuthering Heights (Andrea Arnold), Oslo, 31/8 (Joachim Trier), Shame (Steve McQueen), I Wish (Kore-Eda Hirokazu) en A Dangerous Method (David Cronenberg).
  • Expo Han Hoogerbrugge ‘La Grande Fête des Voyeurs’: al 15 jaar lang zijn we gefascineerd door de animaties, tekeningen en videoprojecties van deze Rotterdamse kunstenaar, waarin bijtende humor een hoofdrol speelt. Tijdens het IFFR en nog tot 18 maart toont TENT (in de Witte de Withstraat) het eerste overzicht van het werk van Han Hoogerbrugge. Van het pioniersstadium 
waarin hij met eenvoudige computerprogrammatuur bewegende animaties maakte, tot de 
verfijnde computertechniek waarmee hij nu games maakt.
  • Sylvain Georges’ Éclat: vorig jaar nog filmmaker in focus tijdens het Gentse Courtisane-festival. George is één van de meest politieke en vernieuwende Franse filmmakers van het moment.
  • Peter Kubelka: de Oostenrijkse filmmaker Peter Kubelka heeft een heel klein maar hoogst invloedrijk oeuvre bij elkaar gefilmd en kan daar heel smakelijk over vertellen. In zijn wijdlopige, maar altijd amusante exposés koppelt hij zijn door pech en geldgebrek doorspekte carrière als filmmaker aan bespiegelingen over onze eetcultuur, filosofische en maatschappelijke thema’s. Adebar blijft een van onze favoriete korte films aller tijden.
  • Peter von Bagh: dit jaar brengt het IFFR een eerbetoon aan de Finse regisseur en filmhistoricus Peter von Bagh. Zonder hem geen gebroeders Kaurismäki bijvoorbeeld. Met zijn films heeft hij de Finnen een spiegel voorgehouden van hun pijnlijke twintigste-eeuwse geschiedenis.

www.filmfestivalrotterdam.com

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #100

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!