In 2013 bestaat het Vooruitgebouw in Gent honderd jaar. Dit betekent dat er Gents binnenstad nu al ruim honderd jaar een plek kent waar het volk tegen een betaalbare prijs een voorstelling kan bezoeken of een maaltijd kan genieten.
Als verzamelcentrum voor de tienduizend leden kennende arbeiderscoöperatie was Vooruit begin 20ste eeuw een bastion van het vroege Gents socialisme. Sinds de beurskrach van 1929, de daaropvolgende val van de banken en de neergang van de coöperaties verloor het pand echter zijn glans. Een lang maar geleidelijk verval van het Vooruitgebouw had uiteindelijk zelfs tot gevolg dat in de jaren ’80 de discussie over sloop van het gebouw werd aangevangen. De arbeiderscoöperatie besloot echter in 1982 het pand middels een 27-jarig erfpachtcontract aan groep jongelingen over te doen. Zij stelden zich onder de naam Socio-Cultureel Centrum Vooruit ten doel het pand in stand te houden én met artistiek verantwoorde activiteiten voor het volk te vullen. Nu dertig jaar later organiseert Vooruit 2000 evenementen per jaar in de vijf gerestaureerde zalen die het pand telt. Op jaarbasis betekent dit dat het centrum zeker 275.000 bezoekers op jaarbasis verwelkomt.
Vooruit
Feestlokaal Vooruit biedt zijn bezoekers een breed programma. Met theaterkunsten, voedingsfestivals, literatuur en een ruim aanbod aan muziek staat het pand altijd bol van de activiteiten. Waar in de jaren ’80 punkers en postzegelverzamelaars de schouders schuurden, is de programmering (mede door professionalisering) met zijn tijd meegegaan. Zo organiseert Vooruit in samenwerking met SMAK sinds 2008 eens in de twee jaar ‘Electrified’, een tentoonstelling met als onderwerp de ingreep van nieuwe vormen van media in het dagelijks leven. Ook werkt Vooruit samen met het Internationaal Film Festival van Vlaanderen (erkend om de nadruk op filmmuziek) samen met het jaarlijks terugkerende randprogramma ‘Almost Cinema’.
100 jaar Vooruit
Voor het honderdjarig bestaan van Vooruit wordt dit jaar dan ook groots uitgepakt. Naast een expositie van foto’s en verhalen, gerelateerd aan Vooruit in het Stadsmuseum Gent, zal er een podiumprogramma en een boek worden uitgegeven. Ook zijn er twee routes door het gebouw uiteen gezet, waar bezoekers tegen betaling de nooit eerder bezochte plekken in het monumentale kunnen bezoeken. De groeiende affiniteit met geluid die in de programmering de laatste steeds vaker de kop op steekt, is ook herkenbaar in de geluidswandelingen die Vooruit ter ere van het eeuwfeest organiseert. Elke maand is er de mogelijkheid om in het pand om onder begeleiding een auditieve reis te maken. Er worden drie verschillende wandelingen met verschillende gradaties van intensiteit aangeboden. Een korte wandeling die twee uur bestrijkt en waar je leert je oren te spitsen en een dagvullend programma waar de wandelaar wordt aangemoedigd om geluiden op te nemen om ze vervolgens in groep verband te bewerken. De derde manier op auditief het gebouw te verkennen is een twee dagen durende reis door het gebouw met een daaropvolgende workshop in -muziekcollage en compositie. Een mogelijkheid om het monumentale pand en de verhalen er om heen op een nog betere manier te leren kennen.