Leuk gevonden was de opening van Ensemble Klang—Matthew Wrights compositie ‘Totem voor Den Haag’–wel: zet drie stille platen aan op verschillende snelheden, projecteer het geheel op een groot scherm en laat bandleden op het tempo van een van de drie plaat spelen. Maar als redelijk neurotisch ingesteld persoon zit je natuurlijk al snel gebiologeerd naar de platen te staren, op zoek naar welke muzikant nu eigenlijk welke maat volgt. En als je dan eindelijk denkt te weten hoe de vork in de steel zit wordt er, met schijnbare willekeur, plotseling van plaat gewisseld.
Bij de tweede compositie, ‘Nocturne for BJM’ eveneens van de hand van Wright, wordt de draaitafel gelukkig van de projector gehaald en ingezet als krijsende scratch begeleiding van een door het gebruik van blaasinstrumenten jazzy aanvoelende soundscape.
‘Wave 3’, een piano solo met lichte drone invloeden, vormt een afwisselend intermezzo.
De locatie van Listen to This, het Muziekgebouw aan ‘t IJ, is mijns inziens echter minder geschikt voor een avant-garde ensemble als Klang. Na het imposante voorprogramma van het ensemble Modello 62, dat zich voor de gelegenheid op verscheidene plekken tussen het wachtende publiek opstelde om een subtiel rijzende kakofonie ten gehore te brengen én waarbij vrijelijk om de muzikanten heen gelopen kon worden, voelde Klang´s optreden in de grote zaal plotseling erg passief. Eigenlijk wil je het muzikale vernuft en de bijzondere instrumenten van Ensemble Klang graag eens van dichtbij en vanuit verschillende perspectieven bekijken en horen; maar in de grote zaal van het Muziekgebouw zul je helaas genoegen moeten nemen met de stoel die je bij aanvang verkoos, waardoor met name het wiskundig opgebouwde ‘844 Chords’ van componist Tom Johnson eigenlijk net te lang lijkt te duren. Maar al met al legt Ensemble Klang de lat van de Listen to This concertreeks met dit openingsconcert meteen al indrukwekkend hoog.