Mind The Gap 137

Katrien Schuermans luisterde zich opnieuw een slag in de rondte: van oost naar west, van noord naar zuid; en gaf de voorkeur aan leuke Belgische projecten, ambient uit de ganse wereld en beats uit andere landen.

Knisperende elektronica, verstikkende poëzie, een bizar luisterspel, sensuele grimeklanken en prettige luisterdingen. Muziek uit Zweden, uit de Arabische wereld, stil geluid ontstaan uit de stadsgeluiden tijdens een wereldreis. Katrien Schuermans nam het allemaal tot zich en selecteerde voor Mind The Gap #137 elf platen om op je luisterlijst te zetten.

 

1. Aquarian
Ten Years (Leather Jacket Mix)

Forth Compilation Vol. 2
Forth
Een enkeltje Toronto. Forth begon als muziekcollectief met het organiseren van DIY-ravefeesten. De stad blijkt hongerig naar meer. Dus gingen de jongens van Forth op zoek naar plaatselijke muzikanten en brachten vijf van hen samen op ‘Forth Compilation Vol. 2’. Aquarian houdt het ritme van zijn breakbeats wat in en flirt met de sensuele en grauwere grimeklanken. Niets weerhoudt hem ervan de vuilste filter even open te draaien, terwijl het ritme je verder in bedwang houdt. Smaakmaker.

2. Li Yilei
05:28

0:00
Ferric:Flux
Planetaire radiogolven. De Londense Li Yilei reist buiten de aarde en verwerkt veldopnames van andere planeten in haar livegeluid. Gitaren, synths en planeten. Grenzen worden overschreden en deze geluidsartiest stapt een nieuwe dimensie in. De cassette ‘0:00’ is een klein, fijn, prettig luisterding dat je ontvoert naar andere werelden en waar je steeds opnieuw aan het eerste nummer begint. De meeslepende reis verveelt nimmer.

3. Zero Years Kid
Alles komt wel uit

Ongerijmde rijmen
Eotrax
Geïnspireerd door Godfried Bomans en Michel van der Plas brengen Sean Carpio en Joachim Badenhorst je in verwarring met humor en taal. Experiment, r&b en Vlaamse teksten. Een gevoel van onbehagen en een hunkering naar iets anders van onbestemde aard. Miltzucht als inspiratiebron. ‘Ongerijmde rijmen’ is een bizar luisterspel waar de teksten soms te banaal klinken of de melodie te simpel. Maar net die repetitieve eenvoud doet je van liedjes als ‘Alles komt wel uit’ houden.

4. Deadline Paranoia
Summer of 87

2/3
Ongehoord
Deadline Paranoia is een Nederlandse band wiens werk Jeroen Vermandere nu verzamelt in het ‘Ongehoord’-project. Een soort future dub uit de jaren 1980 dat nog steeds vers in de oren klinkt. Alsof er geen dertig jaar verstreken zijn. Liederen die genieten van hun afgestoft bestaan. En laat Deadline Paranoia even die status behouden: afgestoft. Om regelmatig te beluisteren.
Lees meer over Jeroen Vermandere op pagina xx.

5. Orphan Ann
Marching Men

The Practice of Surrender
Moloton
Dit Zweedse duo wordt beschouwd als een van de vaandeldragers van de huidige experimentele scene in Stockholm. Ze brachten al eens werk uit bij Posh Isolation maar debuteerden dit jaar pas met ‘The Practice of Surrender’. Een album dat niet had misstaan bij Northern Electronics. Of Posh Isolation. Het klinkt zoals je denkt: gitzwarte synths, indringende vocals, atonale drones en dat alles in ritme gehouden door de drummachine.

6. A.A. Williams
Belong

S/t
Holy Roar Records
Niels Tubbing sprak met A.A. Williams en noemt haar debuut-ep ‘[…] de definitie van auditieve pracht.’ Lees het interview op pagina xx.

7. Aponogeton
The Night Sky Is Falling (Sixth Seal)

A Place Of Solace
Stroom
‘A Place Of Solace’ is nu al kanshebber op de titel ‘mooiste plaat van 2019’. Aponogeton (Jachym Vandenabeele) schuimt al sinds 2011 de grenzen van diverse elektronische muziekgenres af, maar houdt strak een ambientkoers aan. Noem het doorzeefd met: drone, minimalisme, new age of cheesy jaren 1970-lounge. Aponogeton klinkt als het moderne bloemenbehang waarbij kleuren psychedelisch in elkaar overvloeien en tinten mengen tot nieuwe kleurschakeringen op een dominant grijszwarte achtergrond. Het is mijn verbeelding. Verzin zelf ook maar iets terwijl je ‘A Place Of Solace’ verslindt in eindeloze luisterbeurten. Het Oostends platenlabel Stroom is straf bezig.

8. Niels Van Heertum
urlicht

sea legs / hum back
Aspen Edities
Zijn residentie bij het Turnhoutse De Warande sluit Van Heertum in schoonheid af met een Aspen Edities labelnight (18 mei). Het veel te korte ‘urlicht’ werd geplukt van een split-lp. De B-kant wordt gevuld door Shahzad Ismaily. Hier gebeurt iets intiems: knisperende elektronica en het oude, warme geluid van de euphonium. Muziek voor in kathedralen, woonkamers, grote zalen. Muziek om stil te blijven en je te laten overrompelen door een oud soort schoonheid.

9. Simon Scott
Baaval

Soundings
Touch
De wereldreis die volgde op de reünie van Slowdive in 2014, is ook de bouwplaats van Scotts ‘Soundings’. De symbiose van verschillende stadsgeluiden, verzameld over vier jaar, tot een geheel verwerkt in hotelkamers en vliegtuigen. De reis als inspiratiebron en werkkamer. De rust en de sereniteit die het album uitademt na het stormachtige begin, is een heerlijk lang innerlijk stiltemoment. En dat terwijl Scott zich door jetlags sleurde. Schoonheid in het hoofd.

10. Deena Abdelwahed
Ken Skett (Karen Gwyer Remix)

Tawa Remixes
InFiné Music
Haar debuutalbum ‘Khonnar’ bracht Deena Abdelwahed in 2018 bijna de wereld rond. Haar persoonlijke rol in haar klankenwereld werd prominenter. Ze speelt met de spelregels van de westerse dancecultuur en infiltreerde de klanken van haar thuisland onopvallend in haar sound. Arabische teksten en ritmes die tussen twee werelddelen tuimelden. In 2019 gaat ze verder, met Karen Gwyer als toegevoegde waarde. ‘Ken Skett’ wordt ontpluimd, klanken opnieuw samengesteld, het ritme teruggeschroefd, de zwaarte eruitgehaald en met analoge flitsen opgefrist. Tikje onherkenbaar. Toppers perfect in hun element.

11. King Midas Sound
In The Night

Solitude
Cosmo Rhythmatic
Dit is pure duisternis. Alsof je iets anders verwacht bij King Midas Sound. Je wilt ontsnappen tijdens de luisterbeurt. ‘Solitude’ beklemt je. Verstikkend. Hoe het klinkt, herken je. De stem. De poëzie. De langzame muzikale ontwikkeling, als een minimale drone. Eenzaam. Desolaat.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!