Geluidswandelen is een analoge activiteit. Het gaat om wandelen en luisteren, maar wie luistert er nu nog zonder daartoe overgehaald te zijn. Wie luistert er nog zonder actief ‘vermaakt’ te worden. De geluidswandeling als mee te dragen audiobestand is sterk verbonden met de ontwikkeling van elektronische muziek.
Je zou een analogie kunnen trekken met een maatschappelijke tendens. Door het gebruik van elektronica heeft het proces van muziekmaken en componeren een individualistische slag gemaakt. Het is mogelijk alleen muziek te maken en zelfs live kan een eenmansband je overdonderen met gelaagde composities. Ook in de geluidsbeleving is het gebruik van een koptelefoon niet een toevallige ontwikkeling. Het zorgt voor een individuele geluidsbeleving die je als luisteraar afsluit voor te veel andere impulsen. Met het opzetten van je hoofdtelefoon raak je gericht op jouw specifieke gehoor.
Daarnaast is het waarschijnlijk niet toevallig dat het woord soundscape in het leven is geroepen als woord voor een geluidslandschap als natuurlijke geluidsomgeving, maar dat het in het dagelijks taalgebruik vooral refereert aan een elektronische geluidslandschap.
Donderdag 30 mei is een speciale thema-uitzending van de concertzender onder de noemer Electronic Frequencies, gewijd aan het Klankstappen-project. Hierbij zullen onder andere Danae Bos, de auteur van het essay in de GC #115, Renate Zentschnig van Soundtrackcity en Robert van Heumen, elektronisch componist/performer en maker van de geluidswandeling ‘Like Harry’ te gast zijn. Woensdag al is Roland Kuit tussen 21:00 en 23:00 te gast, ook om te spreken over elektronische muziek en de manier waarop die tot stand komt.
De Concertzender is digitaal te beluisteren via www.concertzender.nl