Op 26 februari organiseerden het Goethe-Institut en Meakusma samen een evenement in de Brusselse Recyclart.
Samen zetten ze een clubavond op met op de affiche de legendarische Moritz von Oswald (Basic Channel, Maurizio, Rhythm & Sound, het Palais Schaumburg), één van de Godfathers van de Berlijnse techno sound. Nog steeds is hij één van de belangrijkste hedendaagse producenten van elektronische muziek in Berlijn. Voor deze gelegenheid had Moritz von Oswald van de organisatie Carte Blanche gekregen.
De avond begon met een DJ-set van Mark Ainley, die op een inventieve manier omspringt met niet-westerse muziek.
Direct na deze warm-up trad Moritz von Oswald zelf aan met een trio, verder bestaande uit Vladislav Delay (Luomo, Uusitalo) en Max Loderbauer (Sun Electric, NSI). Samen wilden ze mogelijkheden die inherent zijn aan live-perfomances onderzoeken. Zo improviseerden ze er lustig op los. Von Oswald speelt elektro-akoestisch, Loderbauer op analoge synthesizers en Vladislav Delay op drums. Tijdens deze liveset, realiseren we ons dat het trio een ‘eindeloze groove’ creëert. De nadruk ligt op melodie, harmonie en het stevig op de voorgrond plaatsen van de ritmische puls van de percussie. Noem het voor ons part gedeconstrueerde techno. Het resultaat roept referenties op aan de legendarische krautrockers Can. Terzelfdertijd horen we referenties aan wat relevant is in de hedendaagse muzikale wereld.
Na deze liveset speelde Moritz von Oswald een DJ-set vergezeld door Tikiman. Onder dit pseudoniem werkt Paul St. Hilaire reeds jaren samen met von Oswald, onder andere in het legendarische Rythm & Sound-project. Tikiman mengt moderniteit en traditie. Resultaat is een soort spiritueel licht en dit door de eenheid van zijn stem, productie en performance.
Na deze DJ-set was het de beurt aan Mala, een deel van Digital Mystikz en één van de mensen achter DMZ. Digital Mystikz wordt al lang beschouwd als één van de belangrijkste movers and shakers van de dubstep scene. Hun tracks ‘Pathways’, ‘Haunted’ en ‘Anti-War Dub’ worden beschouwd als essentiële tracks afkomstig van het genre, Dit door de songs vol inspiratie en creativiteit en ook door het smeden van samenwerkingen over verschillende genres heen.
Afsluiter van de nacht was Peverelist, draaispil van de Bristol dubstepscene. Zijn label Punch Drunk Records is één van de vooraanstaande muzikanten in één van de meest invloedrijke muzikale steden ter wereld. Zijn eigen producties hebben een cruciaal belang gehad bij het vormgeven van de tweede golf Dubstep sound. Hij citeert invloeden uit de cultuur van de Reggae Sound Systems en Europese en Amerikaanse techno/house. Zijn ‘Jarvik Mindstate’ album, uitgebracht in 2009, is een klassieker. Last but not least, kreeg de Recyclart nog een toetje onder de vorm van het Funktion One Soundsystem.
Dit was een niet te missen evenement. Mensen verlieten de Recyclart met gevoel deze avond iets zeer speciaals te hebben meegemaakt.
(Klik op de kleine foto om de grotere afbeelding te zien)
Foto’s: Caroline Lessire