Gewezen Schatten: Felix Hess

De schoonheid van een kikkerkoor

Een enkele kikker kwaakt als een kikker. Een heel leger kikkers ontwikkelt echter allerlei patronen van kikkergeluid, waarbij voortdurend sprake is van interactie en wetmatigheden. Het was wat de Groningse wetenschapper en kunstenaar Felix Hess (1941-2022) ertoe bracht om ‘geluidsbeestjes’ te bouwen, om zo de vraag-antwoord-dynamiek van kikkerkoren te kunnen nabootsen. De installaties die hij ermee maakten waren in de jaren tachtig een hit. Dit jaar verscheen er op Dead Mind Records een verzamelaar met het échte kwaakwerk. Peter Bruyn schreef een Gewezen Schat over het leven en werk van Hess, waarvoor hij in gesprek ging met Frans de Waard. Lees het artikel in onze nieuwste editie!
Gewezen Schatten - Felix Hess/#183

Een enkele kikker kwaakt als een kikker. Een heel leger kikkers ontwikkelt echter allerlei patronen van kikkergeluid, waarbij voortdurend sprake is van interactie en wetmatigheden.
Het was wat de Groningse wetenschapper en kunstenaar Felix Hess (1941-2022) ertoe bracht om ‘geluidsbeestjes’ te bouwen, om zo de vraag-antwoord-dynamiek van kikkerkoren te kunnen nabootsen. De installaties die hij ermee maakten waren in de jaren tachtig een hit. Dit jaar verscheen er op Dead Mind Records een verzamelaar met het échte kwaakwerk.
Peter Bruyn schreef een Gewezen Schat over het leven en werk van Hess, waarvoor hij in gesprek ging met Frans de Waard. Lees het artikel in onze nieuwste editie!

Meer lezen? Abonneer je of log hier in.

Dit artikel verscheen eerder in GC #183

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!