Sinds 2001 houdt de in Berlijn woonachtige curator en muziekuitgever Robert Meyer zich bezig met het project En/Of, een reeks uitgaves waarbij beeldende kunst en experimentele muziek elkaar ontmoeten. De afgelopen jaren verschenen er reeds 45 edities met illustere namen als Kreidler en Mike Kelley naast minder bekende goden en godinnen.
Meyer presenteerde in de Hallen te Haarlem de 46e editie. De kunst van En/Of 46 werd verzorgd door de Rotterdamse kunstenaar Daan van Golden terwijl de muziek uit de koker kwam van Jefre Cantu-Ledesma, een van de Amerikaanse West Coast afkomstige gitarist die in het verleden actief was in onder andere Tarentel.
Cantu-Ledesma was ook aanwezig op de presentatie. Na een kort praatje van Robert Meyer waarbij hij En/Of 46 ten doop hield, nam Cantu-Ledesma plaats achter een bureautje waarop de nodige apparatuur was uitgestald, alsmede een laptopje. De gitaar die hij daarna omdeed werd in de eerste instantie nauwelijks aangeraakt. In plaats daarvan begon hij vanuit de stilte te bouwen aan een langgerekte ambient drone waaraan steeds meer laagjes noise werden toegevoegd, als een archeologische opgraving waarbij Cantu-Ledesma steeds nieuwe geluiden opdiepte uit zijn apparatuur. Pas nadat de geluidssterkte was aangezwollen tot dat van opstijgend vliegtuig speelde hij simpele gitaarmotieven die eindeloos door de delay waren gehaald, en die opgingen in een oceaan van van onheilspellende, abstracte geluiden die zonder ophouden of onderbreking in een lange golf over de luisteraars werd uitgestort.
Een tweede passage zette in met gitaar tingeltangels, en ook dit werd langs eindeloze effectloops en computermanipulaties omgevormd tot iets dat klonk als het aurale equivalent van ijsbloemen tegen de ruiten. Opmerkelijk genoeg riep het resultaat associaties op aan het werk van Robert Fripp en Brian Eno, avant-garde werk dat alweer veertig jaar oud is. Alles bij elkaar was dit een kort maar zeer indrukwekkend concert en introductie tot het werk van Cantu-Ledesma.
Een verdieping lager in de Hallen was ook werk te bezichtigen van Daan van Golden.
Van Golden is een gerenommeerd kunstenaar uit Rotterdam met een lange staat van dienst die meer dan een halve eeuw omvat. Aanvankelijk werkte hij vooral in een expressieve stijl, maar na een bezoek aan Japan in de jaren zestig bekeerde hij zich tot een elegant soort minimalisme met decoratieve trekken die hij koppelt aan een Pop-art-achtige benadering. Hoewel de tentoonstelling een overzicht beoogt te zijn van het oeuvre van Daan van Golden, ontbrak werk uit zijn expressionistische fase, zodat het moeilijk was in te schatten hoe radicaal de omslag geweest moet zijn.
Wat wel te zien waren een uitvergroting van een Jackson Pollock in acrylverf, en werk dat deed denken aan Jan van Schoonhoven, maar dan met kleur. De hoogtepunten vormden de werken gebaseerd op Japans inpakpapier – Mitsukoshi en Fujiya, beiden uit 1964. Komisch, elegant, decoratief en tegelijkertijd volstrekt compromisloos.
Gezien: Daan van Golden, De Hallen in Haarlem, tot 4 maart 2012.
En/of 46 is uitverkocht.