Bij Gonzo (circus) #183: Ecologische dwarsverbanden

In GC-editie #183 vind je een tweede ecologiespecial (sinds de eerdere in GC#166), met ditmaal onder meer artikelen over het kikkerkoor van Felix Hess, een keynote door René van Peer over natuurgeluiden en een gesprek met folkmuzikant Daniel Bachman. In zijn editoriaal trekt hoofdredacteur Tijs Heesterbeek de in deze editie aanwezige ecologische dwarsverbanden, zelfs naar de voormalig platenzaakoprichter, maar tegenwoordig nieuwe zakelijk leider van Gonzo (circus) … Stef Potums!
Editoriaal/GC#183

Voor de tweede maal presenteren we je een ecologiespecial. De eerste special, met onder meer impromuzikanten Jan en Romke Kleefstra, blackmetalband Botanist en kunstenaar Maarten Vanden Eynde, verscheen in november 2021 in GC#166. Maar vooral schrijver René van Peer had duidelijk nog niet het gevoel dat we er alles over geschreven hadden.

Aangestoken door zijn enthousiasme begonnen we dus eind vorig jaar weer met het verzamelen van diverse artikelideeën. En dan blijken de onderwerpen zich zowat aan je op te dringen. Een Gewezen Schat met een kikkerkoor? Zet maar op! Joost Vervoort, zanger van blackmetalband Terzij de Horde – een band die vaak in de jaarlijstjes van onze schrijvers belandt – blijkt ook nog eens leider van het impact-programma bij het Copernicus Institute of Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht te zijn. Dus is hij een interessant iemand om te spreken voor ons achtergrondartikel over milieuvriendelijke festivals. Ruben van Dijk kon eindelijk Daniel Bachman spreken, een idee waar hij al een tijdje mee rondliep. René van Peer leidt dit allemaal in (opnieuw prachtig geïllustreerd door Nousjka Daniëls) met een keynote over natuuropnames.

Maar ook buiten de special zie je weer interessante dwarsverbanden. Agriculture (de naam alleen al) staat op de foto met een kip en een wortel die – grote kans – onbespoten is, en spreekt over het overweldigende van een oceaan. Psychonaut/Hippotraktor-frontman Stefan De Graef heeft het over de achtergrond van de nieuwe plaat van Hippotraktor, waarin het hoofdpersonage is opgegroeid in een wereld zonder mensen, en geconfronteerd wordt met de medemens. Met natuurlijk alle kapitalistische en ecologische worstelingen van dien. En Jon Hopkins en schrijver Christiaan de Wit verbazen zich over de het spel van een luide winterkoning tijdens hun interview op een Amsterdams terras.

Ook wij op de Gonzo (circus)-burelen maken kennis met een nieuwe medemens en collega. We mogen sinds kort Stef Potums namelijk verwelkomen als nieuwe zakelijk leider van het blad. Naast muziekliefhebber, amateurmuzikant, dj, muziekverzamelaar en -ontdekker, voormalig boekingsagent en muziekproducent ‘in mijn eigen bescheiden kelderstudiootje’, was hij ook oprichter van Djingel Djangel, een café annex platenzaak in Antwerpen. Hij gaat zich nu met veel goesting storten op het zakelijke gedeelte van dit blad. Namens de hele redactie: welkom Stef!

En niet gelogen… In datzelfde Djingel Djangel kocht ik laatst een plaat uit 1972 met de naam ‘Bird Song Adventure’ van Patrick Sellar en Victor C. Lewis. Puur voor de hoes met papegaaiduikers erop. En die staat dus helemaal vol met vogelgeluiden, van de koekoek tot de oeraluil. En van de noordse nachtegaal tot de roodkeelduiker. En zo is het cirkeltje met de keynote van René ook weer rond. Niets is toevallig in dit leven.

Veel lees- en luisterplezier!
Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

PS Onze redactievergaderingen vinden vaak plaats aan de keukentafel van Stijn Buyst. Aan zijn muur heeft hij een zestiental albumhoezen hangen. Allemaal in hetzelfde thema: dieren. vijftien daarvan zijn ook daadwerkelijk uitgebracht, maar één is gemaakt door zijn dochter Lou. Pas op Nousjka! Bij de volgende ecologiespecial (als die er komt, maar nogmaals: de onderwerpen worden op een presenteerblaadje aangereikt als je ervoor open staat) ligt serieuze concurrentie op de loer…

Dit artikel verscheen eerder in GC #183

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!