Het Amsterdam Dance Event is een internationaal festival. Overdag tijdens de vele meetings, panels, lezingen en presentaties is de voertaal Engels. In de voorafgaande jaren speelde het dagprogramma zich vooral af in Felix Meritis aan de Keizersgracht en in mindere mate in het ernaast gelegen Dylan Hotel.
Dit jaar is er op meerdere locaties overdag iets te doen. Zoals in de vele ruimtes van De Balie (vlak naast Paradiso). Hiernaast op het Leidseplein staat een grote opblaastent, gesponsord door een wodka merk, waar men onder de noemer ADE University (De ‘universiteit’ van het Lowlands festival maakt school!) kan kennismaken met professionals uit de muziekindustrie. Op donderdagmiddag werden hier onder de titel ‘How To Run A Record Company’ directe en kritische vragen gesteld aan Simon Dunmore, de baas van het Engelse Defected Records. Zo vertelde hij dat tegenwoordig DJ management en het organiseren van evenementen meer geld in het laatsje brengen dan de verkoop van muziek. Dat laatste doet hij nog steeds; volgende maand gaat hij de studio in met Innercity (van Kevin Saunderson) om een plaat op te nemen, hun eerste in tien jaar.
Wat meer amicaal en chitty-chatty ging het aan toe top woensdagmiddag tijdens ‘Q&A with Boy George’. DJ Dave Clarke praatte vanuit een makkelijke zetel met de excentrieke Engelse poster over zijn carrière die begon eind jaren zeventig. Dave Clarke was een erg vriendelijke en beleefde gastheer die iedere moeilijke situatie uit de weg leek te gaan. Over de tijd die Boy George in de gevangenis doorbracht werd totaal gezwegen en op zijn diverse verslavingen werd niet diep ingegaan. We kwamen eigenlijk nauwelijks iets opwindends of nieuws te weten. Ja, Boy George zat “5 seconds in the Dammed and 3 months in Bow Wow Wow”. Hij vertelde ook dat zijn vader er tegen was dat Malcom McLaren zijn manager zou worden. En dat dat de enige keer was dat hij naar zijn vader had geluisterd! We kunnen ons in ieder geval op maken voor een nieuw Culture Club album en een ‘30th Anniversary Tour’ in 2012.
Veel levendiger en interessanter was de panelbijeenkomst in de Balie over beginnende Nederlandse initiatieven in de muziekwereld. In het panel zaten onder andere vertegenwoordigers van het succesrijke 22 Tracks en het beginnende internetradio station Red Light Radio. Beide bleken problemen te hebben met diverse rechtenorganisaties voor muzikanten en auteurs. Vandaar dat 22 Tracks zich, nog, beperkt tot Nederland en België. Red Light Radio presenteerde ook een nieuwe app waarmee makkelijk op het radiostation kan worden afgestemd. Tenslotte was iedereen het hier over eens:”Er is niets mis met radio, alleen FM is zo passé “.
ADE, Amsterdam, 20 oktober 2011