Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag is dat de wonderbaarlijke muziekinstallatie The Soy Waltz Installation van DJ/Rupture.
Tijdens Incubate vallen er dus ook een aantal kunstinstallaties te bewonderen. Nog meer dan bij een muziekoptreden is het daarbij altijd zaak om vooraf geen concrete verwachtingen te koesteren, en je gewoon te laten verrassen, overdonderen of zo nodig teleurstellen door de ervaring op het moment zelf. Eén concept vonden we echter zo uitzinnig, dat we het niet kunnen laten er hier gewag van te maken, zonder verdere commentaar.
Hopelijk hoeven we u niet meer uit te leggen wie DJ/Rupture is, maar we doen het toch maar even. Alhoewel hij begin deze eeuw (wat lijkt het alweer lang geleden!) even mocht meesurfen op de breakcore-golf, werd uit eclectische platen als ‘Gold Teeth Thief’ en ‘Special Gunpowder’ al gauw duidelijk dat deze mens meer in zijn mars had dan in zo’n eng kadertje paste. En inderdaad, terwijl we de naam Kid606 even moesten googlen om te weten waar die tegenwoordig mee bezig is (antwoord: niet veel soeps) blijft Jace Clayton lustig zijn horizonten verruimen met nieuwe releases, legio samenwerkingen, een eigen label, een radioshow op WFMU, gastcolleges aan Harvard, schrijfwerk voor z’n eigen blog en tijdschriften als The Wire, en dus ook eigenzinnige audio-installaties als daar zijn ‘The Soy Waltz Installation’.
Geen idee hoeveel biertjes er vorig jaar hieraan zijn voorafgegaan na het optreden van Jace op Incubate 2010, maar het concept is dus als volgt. De installatie omvat een aantal boomboxen, waarop een gemanipuleerde versie zal afgespeeld worden van selecties Brabantse volksmuziek uit het Stichting Brabant Volksliedarchief. De toeschouwers/passanten kunnen zelf de audio manipuleren door met de boomboxen te spelen, maar het geluid zal ook getransformeerd worden door, we verzinnen het niet: real-time datastreams uit de varkenshandel in Brabant. Het geheel mag beschouwd worden als een commentaar op de complexiteit van de hedendaagse economische netwerken- we halen er even de perstekst bij en citeren: “It’s about an economic network with nodes of power that flows across traditional spaces – Brabant’s pig farms, fed by Latin American soy and producing meat primarily for export to east Europe.”
Zo maar even! Het klinkt allemaal te gek om los te lopen, maar daarmee is het natuurlijk compleet spek naar onze bek.