Wordt er nog wel gedanst op dance?
Vijftien jaar lang was Maurice Dumont deejay in clubs en op internet. Destijds volgde hij de wereldwijde dancescenes op de voet. Nu hij een paar jaar ‘met pensioen’ is, vraagt hij zich af wat er over is van het genre.
‘Ike Release’ is een pseudoniem van Ike Velez uit Chicago, tevens de helft van het duo Innerspace Halflife. Terwijl Nederlandse sterrendeejays in de Verenigde Staten de hitparades veroveren met hun digitale wegwerpmuziek, brengt het Amsterdamse M>O>S Recordings Velez’ solodebuut ‘Noir’ uit, een collectie retrofuturistische technonummers in de stijl van Levon Vincent, Omar S. en Fhloston Paradigm. Met drummachines en warme, analoge synths wordt een palet aan sferen opgeroepen. Opener ‘Lost Cities’ is net als ‘Solace’ dromerig en emotioneel. ‘Precipitate’, ‘Fallen’ en het titelnummer doen denken aan de vroege house van Mr. Fingers: tot de essentie teruggebrachte ritmes met minimale akkoorden, gemaakt om sores van je af te dansen. Enerzijds kil, unheimisch en desolaat, anderzijds intiem, troostrijk en uitermate fysiek, past de muziek van Ike Release in de traditie van de klassieke vroege techno uit Detroit en Chicago.
Open haard
Het IJslandse Kiasmos bracht zijn titelloze plaat uit op Erased Tapes, een label dat niet in de eerste plaats bekend staat om zijn dansbare releases. ‘Swayed’ en ‘Bent’ zouden het op het terras van een strandbar best goed doen, maar vooral wollige, dromerige nummers als ‘Looped’ en afsluiter ‘Burnt’ maken deze plaat het beluisteren waard – thuis, bij de open haard, bijvoorbeeld. De plaat doet denken aan het eveneens titelloze album van de New Yorkse Blondes uit 2012.
Jay Haze is een producer met een lange rij releases op zijn naam. Hij vertoeft in het grensgebied van techno, minimal en deep house, met soms verrassend warme en sfeervolle nummers. Ook op ‘Finding Oriya’ (met new kid on the block ESB) laat hij zich van deze muzikale kant zien. Villalobos-achtige beats lardeert hij met flarden melodieën, waar nu weer eens lome jazz en dan weer jaren tachtig-pop in echoot. Vier van de mooiste nummers zijn ook op een 12inch uitgebracht, al vraag ik me sterk af of deze de weg naar de dansvloer gaan vinden.
Inspiratie
De serie mix-cd’s van de Londense club Fabric is al sinds 2001 een inspiratiebron voor de avontuurlijke deejay, los van de vraag of het in alle gevallen authentieke reproducties van daadwerkelijke dansavonden betreft. De mix van Prosumer komt wat dat betreft het meest geloofwaardig over: een weinig vernieuwende, maar smaakvolle en gevarieerde uptempo mix van house en techno, met hier en daar een vergeten klassieker als ‘Dance’ van Earth People (uit 1990). Ook Jimmy Edgar houdt het tempo hoog. Zijn mix van droge en kale tech house is vooral een showcase van zijn label Ultramajic. Avontuurlijk is vooral de mix van de Engelse producer encratedigger Illum Sphere, een allegaartje van oude en nieuwe electro, dancehall en new beat, met nummers van onder andere EMAK, Musumeci, Charles Manier, Das Ding en het Nederlandse Nine Circles. Je krijgt er de dansvloer niet mee vol, maar je krijgt wel acuut zin om naar de platenzaak te gaan en zelf ook wat van die obscure juweeltjes op te duikelen.
Floorfillers
Illum Sphere is ook een van de acht remixers die een nummer van het album ‘Jaga Jazzist: Live with Britten Sinfonia’ onder handen hebben genomen. Deze remixen vormen een extraatje bij de reissue van het album ‘A Living Room Hush’ uit 2001, ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van Jaga Jazzist. Zijn remix van ‘Toccata’ grijpt terug naar de hoogtijdagen van Ashley Beedle en had niet misstaan op een Ballistic Brothers-album. Ook Clark verrast met een opvallende, funky remix van ‘Bananfluer Overalt’ en maakt hiermee het meest toegankelijke nummer dat ik tot nog toe van hem hoorde. Twee potentiële floorfillers uit onverwachte hoek, want de overige remixen op deze ep (van o.a. Teebs, Moiré en Machinedrum) voldoen meer aan wat je de laatste jaren van het Ninja Tune-label kunt verwachten: schurende elektronische luistermuziek, die je vooral aan het denken in plaats van aan het dansen zet.
Volledige Discografie
Jimmy Edgar – Fabriclive 79 (Fabric London, 2015)
Ike Release – Noir (M>O>S Recordings, 2014)
Kiasmos – Kiasmos (Erased Tapes, 2014)
Jay Haze & ESB – Finding Oriya (Leftroom, 2014)
Prosumer – Fabric 79 (Fabric London, 2014)
Illum Sphere – Fabriclive 78 (Fabric London, 2014)
Jaga Jazzist – ’94-’14 / Reworks (Ninja Tune, 2014)