1. BJ Nilsen
Virtual Resistance (Gonzo edit)
cd: The Invisible City (Touch/Konkurrent)
Voor The Invisible City trok BJ Nilsen zich terug in de Berlijnse kunsthogeschool UdK, die een zeldzaam exemplaar van de subharchord-synthesizer in haar bezit heeft. Zijn experimenten met de subharchord wist hij op een heel integere manier te verweven met de talrijke field recordings die hij onder meer in IJsland, Portugal en Japan maakte, en met het sublieme vioolspel van Hildur Gunadttir. The Invisible City is niet alleen opnieuw een gedurfde stap voorwaarts voor de jonge Zweed, het is vooral een uiterst boeiende en innemende luisterervaring zo bewijst ook zijn speciale edit van Virtual Resistance.
2. Pjusk
Skodde
cd: Sval (12K/Konkurrent)
Het debuut Sart van het Noorse duo Pjusk was enkele jaren geleden de plaat die het geloof in de goede smaak van 12K-labelbaas Taylor Deupree deed herleven. Opvolger Sval gaat verder op de ingezette lijn, die refereert aan grootheden als Deathprod, Arvo Prt en Biosphere. Skodde is een van de vele nogal schrale, donkere, maar o zo intense nummers op dit sterke album.
3. ASAD Arkestra
Puka
cd: ASAD Arkestra (Radical Pigeon)
Radical Pigeon is een Kortrijks cd-r-label dat in grote mate draait rond lokale bands zoals ASAD (All Shadows And Deliverance). Voor het ASAD Arkestra werd het soloproject ASAD aangevuld tot quintet met (ex-)muzikanten van bands als Hawai, die loos gaan met een complexe, gelaagde en caleidoscopische mix van dissonante noise, improv, industrile muziek, (dark) ambient, gitaardrones en experimentele jazz. Zo ook in Puka.
4. YOB
Burning the Altar
cd: The Great Cessation (Profound Lore Records/Konkurrent)
YOBs The Great Cessation, met Burning the Altar als een van de vijf epische tracks, bevestigde het merk kosmische doom opnieuw. Op dit album wisselt de band heavy, snelle stukken af met kalme, soms zelfs heel ingetogen nummers.
5. Ufomammut
Eve, part 1
cd: Eve (Supernatural/Clear Spot)
Op het eerste gezicht lijkt het vijfde album van het Italiaanse trio Ufomammut vooral een zaak te zijn van ingehouden, haast gesublimeerde energie. Meer dan ooit domineert de sfeerschepping. Zo wordt in de openingstrack Eve 1 behoedzaam de tijd genomen om het album echt op gang te trekken. Gaandeweg wordt echter opnieuw uit vertrouwde bronnen geput: psychedelische doom en massieve sludge, als een monstermix van Electric Wizard, Kyuss, vroege Pink Floyd, Asva en Neurosis.
6. Ryland Bouchard
Snowbird #2
cd: Cowbirds & Cuckoos, Pt. 2 (Swim Slowly)
Ryland Bouchards eerder actief als The Robot Ate Me liedjes zijn ultrakort. Het duurt even tot zijn hoge, wat ongemakkelijke, maar zeer precies getimede zang opvalt en zijn liedjes gaan werken. Zijn nieuwste, Cowbirds & Cuckoos, bevat zowel korte elektroliedjes met keyboards en drumcomputers als traditionele folk, waarvan Snowbird #2 een mooi voorbeeld is.
7. Jonas Reinhardt
Powers Of Audition
cd: Powers Of Audition (Kranky/Konkurrent)
De uit San Francisco afkomstige Jonas Reinhardt maakt inmiddels al meer dan een decennium muziek met analoge synthesizers en vintage drummachines, die hij vermengt met atmosferische uitspattingen, motorik beats en art rock. Powers Of Audition is een van die warme nummers die terugverwijzen naar gouden tijden.
8. Ikonika
Sahara Michael
cd: Contact, Love, Want, Have (Hyperdub/Konkurrent)
De Britse Ikonika debuteerde twee jaar geleden op Hyperdub, het label dat de carrire van Burial, Cooly G en labeleigenaar Kode9 naar ongekende hoogten bracht. Haar nieuwste worp Contact, Love, Want, Have kan terugvallen op een degelijke productie en kent enkele zeer inventieve want zo eenvoudige en toch efficinte nummers, zoals Continue?, Video Delays en Sahara Michael.
9. Poirier
Wha-La-La-Leng (Featuring Face-T)
cd: Running High (Ninja Tune/PIAS)
Ghislain Poirier is een getalenteerde producer die al meerdere keren van huid is veranderd. Hij heeft inmiddels zijn voornaam afgeschud en wat overblijft is Poirier. ‘Running High’ is een verzameling van drie eerder op Ninja Tune verschenen eps, met een Caribische stoofpot van soca, dancehall en vette ragga riddims, aangevuld met de diepdonkere vocalen van Warrior Queen, MC Zulu, Face-T, Mr Slaughter. ‘Wha-La-La-Leng’ met Face-T is een herbewerking van een ragga song in Major Lazer-sferen.
10. Fred Bigot
Stereo
cd: Mono/Stereo (Holy Mountain/Konkurrent)
Fred Bigot is al ruim een decennium gefascineerd door de combinatie van rockmuziek en elektronica, enkele jaren geleden nog als Elektronicat. Op het verzamelalbum Mono/Stereo samengesteld uit twee oude 12inches vol minimale proto Schaeffel beats speelt hij met primitieve elektronische signalen en distorted oscillaties. Op ‘Stereo’ (oorspronkelijk uit 1999) onderzoekt Bigot kanaalscheiding te midden van een flinke dosis noise.
TRACK 13
11. Travelsunnysamsara
Nowmakegood
Travelsunnysamsara is het ‘homerecording-project’ van Chris Draaijer, gitarist van de Nederlandse stoner-postrockband Hijos de Mayo. Met behulp van instrumenten als gitaar, sitar, vibrafoon en samples, creerde hij op zijn titelloze album acht atmosferische instrumentale nummers. In NowMakeGood mengt Draaijer minimale elektrische drums en vreemde spoken-word-samples met een repetitieve gitaarsound.