De allernieuwste releases voor je gebundeld met enkele vergeten parels van het voorbij najaar. Een vreemde mengeling van nationaliteiten en werelddelen. Maar een nieuwe MTG-verzamelaar waarop van alles te ontdekken is en goede namen opnieuw bevestigd worden. Katrien Schuermans luisterde twee maanden lang naar alle releases en selecteerde 12 tracks voor Mind The Gap #130.
1. Ábris Gryllus
Post_02
Post
(Farbwechsel)
Farbwechsel is waarschijnlijk het enige label uit Budapest dat bij enkele muziekliefhebbers aan de landen bij de Noordzee staat aangevinkt. Industrial, house, techno en ambient, alles met durf vindt onderdak in dit huis en het is dus geen verrassing dat de plaatselijke superheld Ábris Gryllus hier onder eigen naam debuteert met de intieme experimentele ambientplaat ‘Post_’.
2. Loke Rahbek & Frederik Valentin
Who Is Love Now
Buy Corals Online
(Editions Mego)
Langzaam wordt Denemarken synoniem voor Loke Rahbek. Langzaam vult de platenkast zich uitsluitend met releases van Posh Isolation. Rahbek ontdekt oogverblindende schoonheid met zijn oude kompaan Frederik Valentin. Dit is het algemene gevoel dat je overvalt bij herhaalde intense beluisteringen van ‘Buy Corals Online’. Inspiratie haalde het tweetal bij het nieuwe Kopenhaagse aquarium. Het achterliggende idee is de vreugde van nabij ‘iets’ te zijn waarvoor geen interactie nodig is om het te beleven. Sluit je ogen en geniet.
3. Gagi Petrovic
dp[a]4_v2.71
dp[a] + hsh
(Moving Furniture Records)
Quasi-onbeschrijflijk wat Gagi Petrovic doet op het album ‘dp[a] + hsh’. Deze componist en geluidskunstenaar bundelt twee ep’s tot een geheel en slaat je intussen met verstomming. Het is een plaat die je moet luisteren als je van onverwachte ideeën en verbazing houdt. ‘dp[a]4_v2.71’ is immens emotievol, en ook de enige keer dat Petrovic stemmen in het werk stuurt.
4. 1954
To Die For
A Part of Me
(Project Mooncircle)
De jonge Fransman Ivan Arlaud vult de leemte die acts als Apparat en Max Cooper in de huidige dancescene geslagen hebben. Melancholie, hoop en angst dwarrelen door nostalgische klanken. Ritmes twijfelen tussen warmte en duisternis. Het is een persoonlijke trip waar je als luisteraar bij mag staan en je je eigen kleuren invult. Charmant debuut.
5. Samuli Kemppi
Pouring Over
Third After Last ep
(Power of Voltages
Zelfs als je ver weg in Finland woont, kun je op een dag met simpele 4/4-ritmes op de dansvloer tektonische ritmes veroorzaken die werden beïnvloed door een jeugd op Belgische, Nederlandse en Britse techno. Samuli Kemppi is al lang geen onbekende beginneling meer. Op de nieuwste ‘Third After Last Ep’ dendert hij met ‘Pouring Over’ uit zijn hardware-productiekamer en laat iedereen weer even zien waar techno om draait. Of graait. Of zwaait. Of…
6. Palmbomen II
IAO Industries
Memories Of Cindy
(Beats in Space
Palmbomen, Palmbomen II en Cindy, de muze. ‘Memories of Cindy’ heet de plaat. Palmbomen II (Kai Hugo) verbindt spontaniteit met structuur en overgiet alles met heerlijke houseriedels. Instant throwback naar een surrealistisch Californië neo-noir waar de warmte eindeloos straalt maar de kleuren bezwijken onder vage Instagramfilters.
7. Restive Plaggona
Alone To Faith And To Death
Silently Hopelessly
(Thrènes Records)
Restive Plaggona (de Griek Dimitris Doukas) moet zowaar de meest productieve producer van het voorbije jaar geweest zijn. Bijna elke maand verscheen er wel ergens op een obscuur Europees label nieuw werk. Als Plaggona, als Matriarchy Roots of als Restive Plaggona. De ingrediënten zijn steeds dezelfde. Het is donker, het gruist en ruist terwijl baslijnen onderhuids door de nummers rollen. Dit is Griekenland zonder de zon.
8. Duran Duran Duran
Trauma Teens
Bolo Trax
(Tripalium Corp)
Zijn derde langspeelplaat ‘Duran’ verdween in de stilte van de zomervakantie. Net voor de winter weer iedereen in slaap wiegt, gaat hij als vanouds brutaal te keer op de ep ‘Bolo Trax’. Wat je je herinnert over Duran Duran Duran klopt nog steeds. Luister maar naar het chaotische ‘Trauma Teens’.
9. Phantom Horse
Skeptical Island
Als Ob
(Umor Rex)
Muziek voor postapocalyptische woestijnen. Soms kun je het niet beter verzinnen. Vul verder aan met hypnotische percussie, John Carpenter en Cabaret Voltaire. Verder houdt het Duitse Phantom Horse de klanken liever ongrijpbaar, en definiëren ze hun bij Umor Rex verschenen derde plaat ‘Als Ob’ als ‘geluiden om mindful in te verdwijnen’. Afzondering is dus gewenst. Al mag je natuurlijk ook enige scepsis behouden. ‘Skeptical Island’, quoi.
ZIE P.24
10. John Chantler
Counting To Five
Exclusief
Speciaal voor Mind The Gap knipte deze charmante in Zweden wonende Australiër zijn plaat ‘Counting To Five’ in een acht minuten durende voorstelling van zijn op improvisaties uitgebouwd geluidentraject.
11. NVPR
Twin Cases
33 33
(Editions Mego)
Postindustriële trip onder leiding van Editions Mego-opperhoofd Peter Rehberg en Nik Void van Factory Floor. Muzikale grenzen vervagen terwijl NVPR knauwt aan de rafelrandjes van techno, ambient, noise en avant-garde.
12. Ekin Fil
Inflame
Inflame
(Helen Scarsdale Agency)
De Turkse Ekin Fil brengt voor het eerst haar dronepop naar het grote scherm voor de psychologische thriller ‘Inflame’. Haar geluiden herinneren aan de beklemmende duisternis van Raime en de donkere ambientplaten bij het Posh Isolation-label. ‘Inflame OST’ is een collectie hele korte fragmenten waarop de spanning te snijden is en claustrofobie je bij de nek grijpt.
Vanaf Gonzo (circus) #143 is de fysieke Mind The Gap-cd exclusief voor betalende abonnees bestemd. Meer informatie vind je hier. Ben je al betalend abonnee en heb je de cd niet ontvangen, check dan zeker deze link.