1. Gilles Helsen
BXL Recomposed
> Exclusief
De Vlaamse geluidskunstenaar Gilles Helsen maakte in 2013 elke dag een collage van geluiden uit zijn omgeving. Toeval speelde daarbij een grote rol, omdat hij gewoon zijn dagelijkse bezigheden uitvoerde en datgene dat interessant klonk, opnam met een dictafoon. Aan het eind van de dag werd er geknipt en geplakt in de verzamelde samples, en tot slot werd alles in een compositie gegoten. Het exclusieve ‘BXL Recomposed’ laat geluidsopnamen uit de Belgische hoofdstad horen.
2. Ecila
Beyond The Echoes
> The Sofa Managements (Icarus Records)
Ecila is de nom de plume van Sveta Shljachova, een naar Belgi uitgeweken Wit-Russische. The Sofa Managements is haar debuut als Ecila. Het album kent een ingenieuze vermenging van indringende klankgolven, schaarse percussieve elementen en field recordings, waardoor je voortdurend in de zone tussen onrustwekkende resonanties en bijna-behaaglijkheid belandt. Op ‘Beyond The Echoes’ introduceert ze iets meer brommend onheil.
3. Grails
Self-Hypnosis
> Black Tar Prophecies Vol’s 4, 5 & 6 (Temporary Residence)
‘Black Tar Prophecies Vol’s 4, 5 & 6′ van de Amerikaanse band Grails bouwt een sfeer die op zijn vrolijkste momenten slechts treurnis wekt en waarin elk sprankje hoop vakkundig de nek om wordt gedraaid. Strijkers en gitaren over simpele jazzy, doch effectieve pianoloopjes schetsen beelden van desillusie en angst. In de wat langere repetitieve stukken hangt de band soms tegen industrial aan, terwijl ‘Self-Hypnosis’ bij vlagen herinneringen oproept aan Frank Zappa & Captain Beefhearts ‘Bongo Fury’.
4. Land Of Kush
The Pit (Part 1)
> The Big Mango (Constellation)
De Canadese muzikant en componist Sam Shalabi regelde voor ‘The Big Mango’, de tweede van zijn xl-orkest Land Of Kush, eenentwintig muzikanten op onder meer sitar, fluit, altsax, piano, klarinet, elektrische gitaar en darbuka. Het album is een bespiegeling op de warme (in meerdere betekenissen) chaos van Cairo (Shalabi’s huidige woonplaats), vol impressionistische pianopartijen, digitale drone, maximalistische uitspattingen, kosmische fluiten. ‘The Pit (Part I)’ kent een ronduit bedwelmende zanglijn van Ariel Engle en we horen echo’s van het meest swingende van The Ex (en Zappa/Beefheart…).
5. Lend Me Your Underbelly
Tiendoornig Stekelbaarsje
> Giant Tadpoles Among Us (eigen beheer)
De Utrechtse bioloog Christian Berends maakt onder de naam Lend Me Your Underbelly surrealistische muziek rond twee gelijkwaardige componenten: field recordings uit het dagelijkse leven en zijn melancholische, gemproviseerde gitaarspel. Zijn eerste volwaardige plaat Giant Tadpoles Among Us, die hij in eigen beheer uitbracht op cd en dubbelelpee, bevat onder meer het prachtig surrele ‘Tiendoornig Stekelbaarsje’.
6. Otto A Totland
Aquet
> Pin (Sonic Pieces)
Otto A Totland is de helft van de Noorse duo’s Deaf Center en Nest; ‘Pin’ is zijn echte solodebuut. Totland speelt zijn piano met lichtere toets dan op eerder werk, al is de ijzige sfeer wel gebleven. Hij laat veel ruimte tussen de tonen en speelt ze ‘lang’, waardoor hij een mysterieus en bij vlagen flink melancholisch geheel creert, zoals op ‘Aquet’ te horen is.
7. Stephen Vitiello + Molly Berg
Voice Loopsze
> Between You And The Shapes You Take (12K)
Between You And The Shapes You Take is een passende titel voor deze potische plaat van de Amerikanen Stephen Vitiello en Molly Berg, hun tweede samenwerking.Het album staat vol traag stromende muziek: vingerspel en krassen over gitaarsnaren, lang aanhoudende tonen die opkomen en wegsterven, aanzetten tot melodielijnen. Berg verzorgt met haar stem en klarinet de meer lyrische zijde van de muziek, Vitiello draagt met gitaar en elektronica vooral textuur aan, met ‘Voice Loopsze’ als mooi voorbeeld.
8. Stephan Mathieu
IK Pegasi
> The Falling Rocket (Dekorder)
The Falling Rocket is het eerste album van de Duitse componist en muzikant Stephan Mathieu voor Dekorder. Met alleen een Farfisa orgel, een grammofoon, een Hohner electronium en
een radio creert Mathieu een behoorlijk minimalistisch tonenspel. De opzet van de stukken is steeds ongeveer hetzelfde, maar anders in uitvoering: dichte lagen van aanzwellende en wegebbende tonen, vaak over een basis van weer een aanhoudende, meestal sterker vibrerende drone.Luister maar naar het intense ‘IK Pegasi’.
9. Mai Mai Mai
Noeo
> Theta (Boring Machines)
Mai Mai Mai is het soloproject van de Italiaan Toni C., tevens lid van noise-rock-combo Hiroshima Rocks Around en het ‘spastic-pop’-duo Trouble vs. Glue. ‘Theta’ is het debuut van Mai Mai Mai, en staat vol broeierige tracks die zijn opgebouwd uit gruizige beats, noise, drones, field recordings, soundscapes en stemsamples – ‘Noeo’ is hiervan een mooi voorbeeld.
10. yokotsuka yuuya
Past
> To You After Two Years (Nature Bliss)
yokotsuka yuuya is een jonge Japanse producer van elektronische muziek. Op zijn debuut ‘To You After Two Years’ combineert hij elektronica met pianoklanken, waarmee hij nummers creert die een mooi ruimtelijk gevoel geven. De repetitieve en gejaagde pianoaanslagen geven daarnaast een gevoel van urgentie, waardoor een totaalbeeld ontstaat dat fris en licht is, zoals in ‘Past’ te horen.
11. Henry Vega
Slow Slower I
> Stream Machines (ARTEkSounds)
Henry Vega is een Amerikaanse muzikant en componist van elektro-akoestische muziek die momenteel in Den Haag woont. Daarnaast is hij oprichter van de Artek Foundation, waarmee theater-, muziek- en film- producties worden opgezet. ‘Stream Machines’ is zijn nieuwe album waarop hij noise, hectische ritmes en klassieke kamermuziek combineert. ‘Slow Slower I’ is een van de prachtnummers op dit opmerkelijke album.
12. The Durian Brothers
Staatsqualle
> Split Series #22 (FatCat)
In 1998 lanceerde Fat Cat haar ‘Split Series’, een reeks 12inches met steeds twee artiesten per release, verpakt in handmatig geperforeerde hoezen. Deel 22 is een mini-lp met onder meer The Durian Brothers uit Duitsland. Het trio maakt met draaitafels, effect-apparatuur en sequencers gemproviseerde, polyritmische clubby krautrock-grooves die vaak een beetje Afrikaans aandoen. Unieke muziek, zoals te horen op ‘Staatsqualle’.
13. 65DAYSOFSTATIC
Heat Death Infinity Splitter
> Wild Light (Century Media)
‘Wild Light’, het nieuwe album van het uit Sheffield afkomstige 65DAYSOFSTATIC, kent nog maar weinig pure postrock of mathrock. Invloeden als dance deden eerder al hun intrede en op ‘Wild Light’ zijn het vooral de ingetogen stukjes piano die extra opvallen. Hoewel het album divers qua insteek, maar toch coherent klinkt, en het eigenlijk in zijn totaliteit moet worden beluisterd om de impact echt te kunnen voelen, isoleerden we niettemin het prachtige postrocknummer ‘Heat Death Infinity Splitter’.