Mind The Gap #102

1. Jerusalem In My Heart
3anzah Jarbanah
cd: Mo7it Al-Mo7it (Constellation)

Jerusalem In My Heart is een project van de Libanese Canadees Radwan Ghazi Moumneh, samen met de Franse muzikant Jrmie Regnier en de Chileense visuele kunstenaar Malena Szlam Salazar. Live is de band dan ook een mooie combi van beeld en muziek; op plaat doen we het met de krachtige en intrigerende stem van Moumneh, het metalige geluidsfilter, de verzadigde synths en de algehele gruizige sound, zoals ook op 3anzah Jarbanah.

2. Tim Hecker & Daniel Lopatin
Vaccination (For Thomas Mann)
cd: Instrumental Tourist (Software Records)

Tim Hecker is bekend van zijn intense geluid met melancholische inslag en een typische verweerde textuur. Daniel Lopatin (alias Oneohtrix Point Never) laat zich kenmerken door nog meer experimenteerdrang. Instrumental Tourist is de eerste samenwerking van beide artiesten, en is als een reis rond de wereld, mede aan de hand van instrumenten uit de etnische muziek. Vaccination (For Thomas Mann) ontwikkelt zich met donkere strijkers, zwevende akkoorden en monniken met bezwaard gemoed tot een krachtig nummer dat fragiliteit en Unheimlichkeit mooi samenbrengt.

3. DuChamp
Protect Me From What I Want
cd: Nar (Boring Machines)

DuChamp is het alter ego van een Italiaanse wetenschapper, muzikant en curator (van Occulto Magazine en Festival) die momenteel in Berlijn woont en wier identiteit niet (zo snel) te achterhalen is. Nar is haar debuutalbum als soliste (ze speelt eveneens in Fausto Maijstral en ShakaHura), en is gevuld met droney klanken die zijn opgewekt met instrumenten als basgitaar, keyboard en accordeon. De duistere drones in Protect Me From What I Want werden gecreerd met een baritongitaar; daaroverheen speelt ze nog een gitaarpartij in een meer plukkende stijl.

4. Inter Arma
Destroyer
cd: Sky Burial (Relapse)

Inter Arma komt uit het Amerikaanse Richmond; Sky Burial is hun tweede – niet zo makkelijk te doorgronden – album. Dit vooral omdat de band voortdurend van stijl verandert, tussen de nummers zelf, maar ook binnen de soms lang uitgesponnen songs. Het kwintet brengt een mengeling van doom, black, grind, sludge, psychedelica en mathrock en gaat daarbij grotendeels instrumentaal te werk. Hier en daar voegt zanger Mike Paparo er een zeer duister, agressief en black metal-sfeertje aan toe, zoals in Destroyer.

5. Buffoon
Tide
cd: Chromoscope (Buffoon Recordings & Fons Records)

Buffoon is het alter ego van Peter Vleugels, aka Pi. Chromoscope is de vinylrelease (inclusief de muziek op een aparte bijgesloten cd) van zijn beste thuisopnames van de afgelopen twintig jaar. Soms speelden collega’s als Niels Hendrix (Fence) en Dave Schroyen (Evil Superstars, Creature With The Atom Brain) een stukje mee. Het album kent slechts twee, lange nummers, op weerszijden van het album. De invloeden variren van Syd Barret tot Ween, en van drum-n-bass tot elektronica, maar muzikale gekte is de rode draad. Voor MTG 102 maakte Vleugels een speciale edit uit het album: Tide.

6. eMMplekz [BUTTON zie p. XX]
IZOD Days
lp: IZOD Days (Mordant Music)

eMMplekz is de samenwerking van Baron Mordant en Ekoplekz, het alias van Nick Edwards uit Bristol. Anders dan je misschien zou verwachten is dit geen knarsende strijd tussen twee elektronicaguerrillas, maar de vertolking van ondoorgrondelijke urban poetry over analoog piepende en soms verrassend melodische backingtracks. Het intrigerende IZOD Days is exemplarisch.

7. The Void* [BUTTON zie p. XX]
Metaltronics Etude I
Exclusive

The Void* is Tijs Ham, Roald van Dillewijn, en Eric Magne (de laatste twee vormen samen ook Puin + Hoop). Zowel de instrumenten als de software op hun laptop bouwen ze het liefste zelf. Ze fabriceerden een eigen keytar, gitaarbord en kalimba n programmeerden zelf algoritmes. Met die eigen hard- en software bouwen ze een klankwereld waarbij kale geluidseffecten samen komen in een wall of sound, zoals het exclusieve Metaltronics Etude I prachtig laat horen.

8. Basic House
64 Bummer
cass: Caim In Bird Form (Opal Tapes)

Stephen Bishop is oprichter en curator van het jonge Opal Tapes. Basic House is Bishop zelf, maar hij beschouwt Opal Tapes zeker niet als een dumpplek voor eigen werk. Zijn album Caim In Bird Form verscheen in een oplage van vijftig stuks op cassette, met flink hobbelende beats, die danig naar dub leunen.

9. Lapalux Feat. Kerry Leatham
Without You
cd: Nostalchic (Brainfeeder)

Lapalux is de artiestennaam van Stuart Howard, een 25-jarige producer akomstig van het platteland van Essex die de afgelopen tijd snel naam heeft gemaakt. De slim opgebouwde en toegankelijke liedjes zijn opgebouwd uit relaxte, aan dub(step), ambient, soul en hiphop gerelateerde beats, aangevuld met ietwat ranzige synthlijntjes. Het resultaat is een zuigende, hypnotiserende en melancholieke track als Without You.

10. David Rothenberg
Insect Drummers 1: Inside The Mosquito’s Brain
cd: Bug Music (Gruenrekorder)

De releases op Gruenrekorder schurken meestal dicht tegen onverdunde field-recordings aan, terwijl de interventies die zijn uitgevoerd door de artiest vaak op een abstracter compositorisch niveau liggen, zoals geluidsbewerking en montage. Dat is op David Rothenbergs Bug Music niet het geval. Rothenberg speelt klarinet en een veelheid aan rietinstrumenten. Hij versnijdt deze met zijn field recordings, waardoor op Insect Drummers 1: Inside The Mosquitos Brain een zeer spannend geheel ontstaat.

11. Manuel Mota [BUTTON zie p. XX]
Untitled
Exclusive

De Portugese gitarist Manuel Mota is al zon twintig jaar actief. Zijn solowerk brengt hij sinds eind jaren 1990 uit op zijn eigen label Headlights Recordings. In het solowerk is sprake van een grote lyrische ontwikkeling, waarbij de blauwdruk van de blues steeds meer doorschijnt, in de lijn van de avant-blues van Tetuzi Akiyama. Het titelloze nummer dat Mota aanleverde voor Mind The Gap is een buitenbeentje in zijn oeuvre: een afgerond geheel in plaats van een uitwaaierende meditatie.

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #115

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!