Escape

Erik Johnson van Wooden Shjips gaat een geluidshuwelijk aan met Sanae Yamada. Het resultaat is het feedbackende monster Moon Duo dat in de peuterklas te veel met Royal Trux– en Suicide-gekleurde verf heeft mogen kliederen. Het motorische ritmeslagstelsel van NEU! wordt door Johnson als een trance-inducerende stormram op je afgevuurd.
‘Escape’ is hun langspeeldebuut met vier keer acht minuten dissonant en desoriënterend hypnotiserend lawaai dat de buren op stang jaagt. In tegenstelling tot Wooden Shjips waar Johnson met andere gelijkgezinden de felgekleurde oorden van Jefferson Airplane en The Doors opzoekt, graaft hij met Sanae door de duistere krochten van de psychedelica.
‘Motorcycle, I Love You’ had met zijn repetitief ritme de op hol geslagen meute tijdens het faliekant afgelopen Rolling Stones-concert eind jaren ’60 terug naar hun kooi kunnen lokken. Dennis Hopper en Peter Fonda trippen zich enkele vloeibare kleurendia’s rijk op ‘In The Trees’.
Keyboards op ‘Stumbling 22nd St’. Er komt zowaar een dansbare groove op het voorplan die ook The Jesus And Mary Chain destijds vakkundig opvoerden.
Moon Duo is het perfecte kind van zijn tijd. Het heeft de platenkasten van zijn ouders en grootouders versnipperd en enkel de beste platen overgehouden. Het giftige ‘Escape’ is niet meer dan het logische gevolg.

tekst:
Katrien Schuermans
beeld:
MoonDuo_Escape
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!