In aanloop naar deze editie lag onze website en mail er een aantal keren kort uit. Je zit als organisatie redelijk aan het infuus van je website, én dus van de webhosting. Dan kom je er pas achter hoe gemankeerd je bent. Vooral wanneer bij dezelfde webhosting om vijf uur ‘s middags stipt de voicemail erop gaat en je overgeleverd bent aan niet zo’n heel slimme chatbot die – wanneer je in alle soorten verwoordingen hebt geprobeerd duidelijk te maken dat je website eruit ligt – doodleuk met de vraag komt of je je iPhone aan je webmail wil koppelen. Hopelijk gaat het beter met de boekbesprekingen van NBD Biblion, die via AI tot stand gaan komen (zie Kaap Schermer). Alhoewel… Iets in mij wil juist dat dit natuurlijk enorm zal mislukken.
Hopelijk komt het lek – of liever gezegd de blokkade dus – in onze webhosting snel boven water, want onze website gaat drukke tijden tegemoet nu alles weer open mag. Niet alleen druppelen de live-recensies weer binnen, ook de festivalverslagen komen terug op het oude niveau, met in de laatste maanden besprekingen van het Golf-festival in Haarlem, Rewire in Den Haag en – tijdens dit schrijven zit ‘ie nog in de pen – Roadburn in Tilburg.
En wanneer de website er weer eens uit ligt – God verhoede het – ga dan naar het museum: naar Anouk Kruithof of Sarah Van Marcke. Of zoek een van de vele versies van ‘De Koning Drinkt’ op, die Harold Schellinx in zijn Hoofd Stuk beschrijft. Of lees de Suske & Wiske met dezelfde titel, mijn eigen eerste aanraking met het fenomeen ‘De Koning Drinkt’. Kan ook. Nadat je alle andere boeken uit ons Bindwerk hebt gecheckt natuurlijk. Zo zie je maar, je kunt beter aan een fraai Gonzo (circus)-infuus zitten in plaats van aan dat van een webhost.
En ten slotte. Zakelijk leider en managing editor Ruth Timmermans heeft definitief de colofon van Gonzo (circus) verlaten. Daar moet bij stilgestaan worden. Dat doen we ook online, waar we een bloemlezing van haar beste en meest uitgesproken artikelen zullen bundelen. Hopelijk lukt het ons om bijvoorbeeld haar eerdere interviews met de onlangs overleden Mira Calix uit 2000 en 2003 te digitaliseren.
Maar ook hier nog even een persoonlijk bedankwoordje van mij. Ze laat een organisatie achter die niet alleen professioneler is, maar zich ook bewuster is van haar positie in de maatschappij. En niet alleen die maatschappij, maar ook haar eigen rol erin soms durft te bevragen. Daar is zij heel belangrijk voor geweest. En daar bedank ik haar uit de grond van mijn hart voor.
Veel lees- en luisterplezier, al dan niet online.
Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur