Kaap Schermer

46. Kannibalisme

Matmos-lid Drew Daniel liet op X weten dat hij gedroomd had van een rave waar een jongedame hem vertelde over een nieuw muziekgenre dat ze ‘hit em’ noemde, vol ‘super crunched-out sounds’ in 5/4e maat en op 212 BPM. In no time postten muzikanten via generatieve AI spontaan hun eigen ‘hit em’-tracks. In zijn column kaart Maarten Schermer een probleem aan waar alle partijen die generatieve AI ontwikkelen mee worstelen: dat er steeds meer nieuwe data nodig is voor AI-modellen om nieuwe ‘vaardigheden’ te leren. Die modellen voeden met andere door AI gegenereerde data, zal de AI-modellen doen laten instorten, zo stellen wetenschappers. ‘Een soort gekkekoeienziekte voor AI’s, die optreedt wanneer modellen gevoed worden met de vruchten van hun soortgenoten.’ Lees Kaap Schermer in onze nieuwste editie.

Matmos-lid Drew Daniel liet op X weten dat hij gedroomd had van een rave waar een jongedame hem vertelde over een nieuw muziekgenre dat ze ‘hit em’ noemde, vol ‘super crunched-out sounds’ in 5/4e maat en op 212 BPM. In no time postten muzikanten via generatieve AI spontaan hun eigen ‘hit em’-tracks.
In zijn column kaart Maarten Schermer een probleem aan waar alle partijen die generatieve AI ontwikkelen mee worstelen: dat er steeds meer nieuwe data nodig is voor AI-modellen om nieuwe ‘vaardigheden’ te leren. Die modellen voeden met andere door AI gegenereerde data, zal de AI-modellen doen laten instorten, zo stellen wetenschappers.
‘Een soort gekkekoeienziekte voor AI’s, die optreedt wanneer modellen gevoed worden met de vruchten van hun soortgenoten.’ Lees Kaap Schermer in onze nieuwste editie.

Meer lezen? Abonneer je of log hier in.

Dit artikel verscheen eerder in GC #183

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!