Keynote: Natuur op een schijfje

De natuur op een schijfje

Ludwig Koch maakte in 1889 op zijn achtste een geluidsopname van de shamalijster, waarmee hij de eerste was die het geluid van een dier opnam. Sindsdien hebben opnamen van geluiden uit de natuur een nieuwe dimensie gegeven aan de relatie tussen mens en natuur. Opnamen van de Alaskaanse riviergeluiden op Jonathon Storms ‘River Of Ice’ of de vele albums aan vogelzang van Jean C. Roché diepten die relatie verder uit. Maar: hoor je op die opnames wel échte natuur? In de keynote van GC’s Ecologiespecial duikt René van Peer om dat vraagstuk te behandelen in de geschiedenis van natuuropnames.
Keynote Ecologie - (c) Nousjka Daniëls

Ludwig Koch maakte in 1889 op zijn achtste een geluidsopname van de shamalijster, waarmee hij de eerste was die het geluid van een dier opnam.
Sindsdien hebben opnamen van geluiden uit de natuur een nieuwe dimensie gegeven aan de relatie tussen mens en natuur. Opnamen van de Alaskaanse riviergeluiden op Jonathon Storms ‘River Of Ice’ of de vele albums aan vogelzang van Jean C. Roché diepten die relatie verder uit. Maar: hoor je op die opnames wel échte natuur?
In de keynote van GC’s Ecologiespecial duikt René van Peer om dat vraagstuk te behandelen in de geschiedenis van natuuropnames.

Meer lezen? Abonneer je of log hier in.

Dit artikel verscheen eerder in GC #183

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!