We kunnen ons niet herinneren dat er ooit in België een tweedaags elektronisch muziek festival georganiseerd werd (met enkel Belgische artiesten) waar niet alleen geluidskunst maar ook beeld, fotografie en film samen tot een avontuurlijk geheel gepresenteerd werden.
De organisator AntennA vroeg aan de muzikanten om hun performance te voorzien van (nieuwe) visuele en artistieke belevingen. Tot acht maart loopt er nog in de foyer van het Cultureel Centrum Stroming een expositie (Expo Antenna Visuals) met exclusief werk van de aan het festival deelnemende beeldende kunstenaars. We trokken nieuwsgierig en geprikkeld door de unieke affiche voor twee dagen naar Evergem (Sleidinge). Het Oost-Vlaamse dorp werd de weekend hub van muziek, kunst en meer.
Honderd minuten grensverleggende storingen
Het eerbetoon aan André Stordeur, één van de pioniers van de Belgische elektronische muziek, werd bijgewoond door de grootmeester zelf. Stordeur kon door zijn gezondheidstoestand helaas zelf niet optreden. Er werden onder leiding van Guy Drieghe-D (oud leerling van Stordeur) hulde gebracht met vier uiteenlopende mini-sessies.
Floris Vanhoof toonde al onmiddellijk waar hij voor staat. Een pletwals van krankzinnige elektronische golven zorgden samen met de trance verwekkende beelden voor een trap tegen de kont. De snelheid van de repetitieve projecties, geproduceerd met een analoge 16 mm beeldprojector, werd op afstand gemanipuleerd door de bewegingen van het hoofd van Vanhoof. De jonge media archeoloog verschool zich als een half-bionische man in het donker en gaf met zijn audiovisueel stuk het festival een krachtige en waanzinnige start.
De tweede sessie, met Willy Van Buggenhout (ook al een oud leerling van Stordeur) en Françoise Vanhecke (ook gekend als Irma Bilbao), zocht meer de kosmische sferen op. Van Buggenhout schudde bizarre soundscapes uit zijn tool box die verenigd werden met de experimentele en inhalerende keelklanken van de sopraan zangeres. Françoise Vanhecke toonde zich als een levende synthesizer met haar onaardse vocalen. Van een klein kippenvelmoment gesproken.
Michael Stordeur (zoon van) gaf nogal zenuwachtig een dankwoord aan de organisatie en de tribute artiesten net voor Philippe Petit , die als enige niet Belg, op het podium verscheen. De Fransman, lid van het avant-garde ensemble Strings Of Consciousness, had geen tijd om de microfoon aan te nemen en nam onmiddellijk plaats achter zijn geliefde platenspelers. Gedurende een vijftiental minuten martelde Petit het vinyl met naald en hand. Het dieper uitschuren van de groeven veroorzaakte een galmende muur van schurende en kwelende noise. Dit theatraal gebrachte intermezzo was kort maar creëerde een krachtige sonische body scan bij de toeschouwers.
Een slokje lekkere wijn kan wonderen doen en dat zag je aan Guy Drieghe-D die zich op het podium ontspannen (nog) een glas inschonk. Met hulp van Didah Drieghe werd een wirwar van experimentele klankpatronen uit de modules geperst. Het sonisch avontuur dat beide heren ons voorschotelden was divers maar helaas zonder beelden. Een mooi beheerst elektronisch tripje dat zéér dicht bij het originele werk van de geëerde leunde. Deze uitmuntende sessie werd abrupt door Guy Drieghe-D afgebroken door de hunker naar nog een slokje druivensap.
Het André Stordeur Tribute was er één om in te kaderen. De aanwezige grootmeester herleefde niet alleen op het podium maar straalde ook van voldoening na deze unieke sessie.
Pantoffelheld
Jean-Marc Lederman deed zijn soundcheck met grootvaders’ pantoffels aan zijn voeten en zette een foto ervan ostentatief op sociale media. We weten niet of hij nog dat schoeisel aan had tijdens zijn set want we werden afgeleid door zijn muzikale interpretatie van het zinken van de Titanic. De mezzanine van het cultureel centrum was goed volgelopen voor een halfuur lichtere geluidsdramatiek met nostalgische beelden van de verloren gegane glorie. Lederman gedroeg zich als een volwaardige zeekapitein (met of zonder pantoffels aan) en bracht mooie elektronische weefsels die gespekt werden met samples en zelfs een flardje noise. De ervaren rot serveerde een welgekomen rustpuntje na het intensieve André Stordeur tribute.
Een ander konijn
Met twee zelfgebouwde modules gevuld met modulaire synthesizers toverde het Engerling Ensemble een ander konijn dan verwacht uit hun droommachines. Het duurde even voor hun kosmisch gefriemel en sequenties op elkaar afgestemd waren maar eens in cadans gooide het duo Thomas Betsens (Strange and Borderlines) en Tom Crul (Haiden) een onvoorziene lading beats door de speakers. Het gedreun werd met flarden noise en dreigende drones tot een licht chaotisch vorm van techno gekneed. De achtergrondbeelden van het buitenaardse universum versterkten de ritmische beleving. Het Engerling Ensemble verkent al sinds 2014 de grenzen van het elektronische spectrum en is niet vies om een gewaagder pad te betreden. De tandem uit het Meetjesland slaagde in hun experiment.
Uitmuntende balans
Afsluiter van AntennA dag één was het duo 99.9. Daniel B. Prothese op keyboards (Front 242, Nothing But Noise …) en Edwin Vanvinckenroye op elektrische viool en zang (Troissoeur) kregen voor dit optreden hulp van Elko Blijweert (Dead Man Ray, Gruppo Di Pawlowski) op gitaar. En het werd goed, zéér goed trouwens. Het tijdelijke trio mengde elektronica, neo-folk en indierock tot een homogene structuur vol variatie en verrassende wendingen. Hier en daar wrongen zich stukken EBM tussen het lekkere gitaar werk en dito zang door. We zagen drie muzikanten die zich wentelden in hun kunnen door subtiel en eigenzinnig buiten de lijntjes te gaan kleuren. De laatste tien minuten ging het er wel poppy aan toe, maar dat kon ons niets meer schelen. 99.9 gaf (zonder achtergrondbeelden) een puik uitgebalanceerd concert weg.
De eerste dag van het AntennA Festival deemsterde weg onder de hybride techno set van de Gentenaar Formwandler die ook onder de naam ARtronicks zijn sounds de wereld in stuurt. Een meer dan geslaagde dag waar helaas het visuele gedeelte toch wel wat ondermijnd werd door het uitblijven van beeldwerk bij de verschillende optredens.
Gezien: AntennA 2020 Festival Dag 1 – Cultuur Centrum Stroming, Evergem – 21 februari 2020