Rwandance

De discografie van Andi Otto is een bewijsstuk van zijn enorme groei. Hoe verder je terug in de tijd gaat, hoe knulliger en minder gevormd de ideeën zijn. Met zijn voorlaatste ‘Bow Wave’ stond hij wat ons betreft al in de juiste vijver van geluiden te vissen. Electro-instrumentale riedeltjes geserveerd met zijn cello en zelfgebouwde, exotische instrumenten gaan hem goed af.

Een van Andi Otto’s zelfgebouwde instrumenten is de zogenaamde fello, die ook op ‘Rwandance’ wordt gebruikt. Om het heel simpel te stellen is de fello een cello met verschillende bewegingssensoren. De strijkstok kan los van de snaren geluid orkestreren door beweging, vergelijkbaar met een theremin. De fello is ontworpen in samenwerking met STEIM, het Amsterdamse onderzoekscentrum voor instrumentenbouw.

Voor zijn recentste project duikt Andi Otto volledig in andermans cultuur samen met Rwandese zanger, muzikant en danser Evariste Karinganire. De aanzet tot een electro-instrumentaal album met Rwandese invloeden is gegeven tijdens het samenwerken aan dansproductie ‘Planet Kigali’. Deze dansvoorstelling zoomt in op de Duits-Rwandese connectie en daarmee dus het koloniaal verleden. Andi Otto maakte de muziek.

Tijdens de opnames leerde hij Karinganire kennen. Rwandance toont een artiest die met scherp schiet. De vaak lome beats vormen een sterke ondergrond voor de Rwandese gezangen. Een heel arsenaal aan niet nader geïdentificeerde snaarinstrumenten zorgen voor verdere omkadering. Daarnaast hanteert Andi Otto ook vakkundig de analoge synthesizer. Het eindresultaat is een blikvanger voor iedereen die zijn elektronica graag met een authentieke Oost-Afrikaanse twist heeft.

tekst:
FlorianStrik
beeld:
AndiOtto_Rwandance
geplaatst:
do 9 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!