Confess

Nieuw-samengestelde genres die voor de helft uit het woord techno bestaan, roepen bij ons een instinctieve achterdocht op. Meestal eindigen ze ook in een onevenwicht tussen een overvloed aan strak gebonk, en een lichte toets van een ander genre dat een paar seconden als intro, break of outro mag fungeren. Wat betekent dit dan voor de industrial techno samenwerking tussen Phase Fatale en het meer industrieel geschoolde Silent Servant?

Geloof het of niet, maar deze 12inch opent met een korte industriële intro, om dan snel naar super strakke techno te evolueren, en te eindigen met een industrial outro! Als we ons niet vergissen, probeerden maxi’s van Lagowski begin jaren 1990 tevergeefs gelijkaardige mengpotten te breken. Titelnummer ‘Confess’ lonkt nog dieper de duisternis in, maar de gekunstelde combinatie tussen techno en gedateerde EBM invloeden werkt ons dubbel op de zenuwen.

Net wanneer we het eerste vinyl op het nieuwe label van Phase Fatale teleurgesteld willen afserveren, knalt afsluiter ‘Tausend Heilige’ uit de boxen. Of we dit nog als techno mogen bestempelen weten we niet. De combinatie van een moddervette electro-sequence, vage vocalen en subtiele industriële bijklanken is in elk geval een hit, die zowel ijzervreters, liefhebbers van elektronische lichaamsmuziek, als fans van de hardere manifestaties van minimal electro genadeloos richting dansvloer zal jagen.

tekst:
Peter Vercauteren
beeld:
Phase_Fatale__Sile_Confess
geplaatst:
za 4 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!