Sorg

Ze zijn daar zeer goed bezig, bij Vendetta, vertrouwde mij iemand toe met veel kennis over black metal. Als we afgaan op ‘Sorg’ van het uit Kopenhagen afkomstige éénmansproject Afsky, kunnen we dat alleen maar beamen.

Ole Luk is de man achter Afsky, die ook deel uitmaakt van de black metalband Solbrud, die vorige jaar hun derde album ‘Vemod’ uitbrachten, ook op Vendetta. En hij had de eer en het genoegen om een kleine bijdrage te leveren aan ‘Mareridt’ van Myrkur. Walging of Afschuw is de vertaling van de bandnaam, en dat is precies wat we te horen krijgen. Hier en daar stopt Luk wat folk en doomelementen in de mix, maar het gros van deze indrukwekkende plaat bestaat uit furieuze black metal met herkenbare melodieën. Het verslavende ‘Skær’ bijvoorbeeld, dat van zodra het gitaarmotiefje inzet, besluit om zich in ons hoofd te nestelen. Acht minuten om onze zwarte nagels mee uit te kerven. Koud, krachtig, ietwat melancholisch en boordevol haat, ja, dat gevoel kennen we maar al te goed als we buiten komen.

De stank van overgewicht en in afvalwater gewassen kleren die voordien al jarenlang in de mottenballen in een vochtige doos in een ondergelopen kelder lagen. Dat soort afkeer. Martin Haumann kweet zich uitermate goed van zijn drumopdracht, Troels Dueholm Nørgaard (Huldre) voegt hier en daar wat hurdy gurdy toe en grande dame Myrkur zelf zorgt hier en daar voor een fragmentje cleane zang en nyckelharpa. Reden te meer om dit album aan te schaffen. Myrkur heeft namelijk smaak.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Afsky_Sorg
geplaatst:
vr 3 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!