The Future Lasts A Long Time

De Amerikaan Georgio ‘The Dove’ Valentino is een ietwat vreemde vogel. Als een bohémien trekt hij de wereld rond, croonend alsof zijn leven ervan af hangt en tegelijk muziek makend met een stel grote namen binnen de alternatieve wereld. Daaronder Blaine L. Reininger (Tuxedomoon), Mick Harvey (The Birthday Party), David McClymont (Orange Juice) en Vic Godard (Subway Sect). Hij resideerde een tijd lang in Brussel, maar opereert tegenwoordig vanuit Luxemburg.

Zijn parcours als Georgio ‘The Dove’ Valentino begon in 2007 met ‘You Brought A Knife To A Gunfight’, een album dat afsluit met zijn allereerste compositie ‘The Stranger’. De man een beetje kennende als erudiet literatuur- en filmliefhebber is dit nummer ongetwijfeld gebaseerd op de roman ‘L’étranger’ van Albert Camus. In 2014 verscheen het ambitieuze ‘Mille Plateaux’, een eclectisch en veelgelaagd dubbelalbum. Een klein jaar geleden verscheen de single ‘Satyros Ironykos’, waarop het nummer met dezelfde titel zijn laatste compositie onder deze artiestennaam is geworden. Nu, exact tien jaar later, verschijnt de finale. Zelf noemt hij het een 17inch, waarmee hij bedoelt dat het pakket bestaat uit een zes nummers tellende 10inch en een twee nummers tellende 7inch. Laten we beginnen bij de single, waarop twee covers zijn terug te vinden: ‘As The World Falls Down’ van David Bowie en ‘Hier Encore’ van Charles Aznavour, twee zangers die hij quasi perfect kan nadoen. De zes stukken op de 10inch zijn een soort remakes van zijn eigen nummers, waarbij in twee gevallen twee nummers tegelijk worden afgespeeld, elk in een kanaal. Blaine L. Reiniger is opnieuw present op een aantal stukken. Ook Steven BrownGrey Lotus en Dave Graney duiken op, want Valentino neemt nummers op in verschillende steden, bij voorkeur met andere gelijkgezinden.

Deze selectie bewijst nog maar eens zijn veelzijdigheid als avant-garde crooner, die graag vertoeft in hetzelfde wereldje waar de leden van Tuxedomoon zich ophouden/ophielden. En na deze plaat en de bijhorende toer is het afgelopen met dit project. Tijd voor bezinning.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
GeorgioTheDoveVale_TheFutureLastsALon
geplaatst:
ma 30 dec 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!