TIP: Radio over stedelijke ontwikkeling op De Stem van West

Al bijna twee jaar lang wordt er in Utrecht gewerkt aan het boeiende initiatief De Stem van West, dat twee van de meest verguisde of genegeerde niches van de kunst verenigt: radio en kunst in de openbare ruimte. Meestal het terrein van schreeuwerige eenheidsworst (in het eerste geval) en goedbedoelde kneuterigheid (in het tweede geval), maar hier een mooie poging om stedelijke ontwikkeling in radio te vatten en te conserveren.

Druis
Druis

Want hoe zet je stedelijke ontwikkeling op een relevante en artistiek interessante manier om in kunst in de openbare ruimte? De opvallend integere en initiatiefrijke gemeenteraad in Utrecht besloot enkele jaren geleden die vraag nu eens niet te beantwoorden door maar gewoon een lelijk beeld op een een verkeersrotonde neer te zetten, maar in plaats daarvan te proberen iets relevanters te doen. En als iets bij uitstek openbare ruimte is dan is het wel het internet, dus waarom niet daar eens iets moois maken van belastinggeld?

Vanuit die gedachtes begon in 2013 De Stem van West, een online radioplatform waarvoor een groep kunstenaars radioprogramma’s maakten die de diversiteit en snelle veranderingen in Utrecht West vast legden. Een gebied waar zo’n beetje iedere in Nederland voorkomende bevolkingsgroep en nationaliteit te vinden is en waar momenteel de infrastructuur ingrijpend veranderd wordt.

Geheel volgens de bedoeling van de redactie pakten de kunstenaars dat de opdracht zeer verschillend aan. Zo maakte collectief Soundlings drie composities met field recordings (zoals het mooie recente ‘Druis’), maakte Tom Loois DIY reclameblokken door met een microfoon langs ondernemers en bedrijven in de buurt te gaan en bezocht Elise ’t Hart huizen van buurtbewoners om alle geluiden die daar klonken in kaart te brengen en daarna met een muzikant te beoordelen.

T/m januari 2015 worden er nog nieuwe programma’s gemaakt en online gezet en dan wordt op 13 februari het project afgerond met een groot openbaar evenement. Daarna is de hele collectie nog online te bereiken én wordt ze in haar geheel offline geconserveerd in het Utrechts Archief.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!