MIND THE GAP #126

Luister bij het lezen naar Octa Push, Employed To Serve, Imperial Triumphant, Karen Willems en Michael Pisaro & Reinier van Houdt.

Zoals steeds samengesteld door hoofdredacteur Gé Huismans en zoals steeds boordevol verrassingen. Luister bij het lezen naar Octa Push, Employed To Serve, Imperial Triumphant, Karen Willems en Michael Pisaro & Reinier van Houdt. Ontdek Adolf Filter, Strotter Inst. en Elegi. En er is nieuw werk van Marcus Fjellström, Martijn Comes en Oubys die vroeger al aan bod kwamen in Gonzo (circus).

1. Octa Push
Mana feat. Bruno do Show

Lingua
(Combatentes)
Octa Push is het broederlijke duo Leo en Bruno uit Lissabon. Hun nieuwe album ‘Lingua’ is een experimentele elektronische exploratie in hedendaagse Afro-Portugese geluidssferen: batida, kuduro, batuka, funk, en traditionele muziek waarbij ze diep in hun wortels van Guinee Bissau hebben gegraven. ‘Mana’ brengt gedreven synth-kuduro voor de wildere sferen met rake raps van Bruno do Show.

2. Adolf Filter
Dom Var Flera

Vik en Femma
(Enfant Terrible)
Het Zweedse minimal electro-synthduo Adolf Filter, bestaande uit Daniel Svraka en Conny Klenze, bestaat al sinds 2004 en is zeer spaarzaam met het uitbrengen van muziek. De single ‘Vik en Femma’ werd opgediept uit de Enfant Terrible-archieven en verscheen in een oplage van 250. ‘Dom Var Flera’ is een ruw en donker wavy nummer waar goed op te dansen valt.

3. Jonas Kasper Jensen
Culvert

Layers of Bridges
(Clang)
De Deen Jonas Kasper Jensen is beeldkunstenaar, maar hij begeeft zich geregeld ook in de geluidsdiscipline. ‘Layers of Bridges’ is zijn eerste album met zelfstandige composities. De zeven nummers zijn opgebouwd uit lagen van repetitieve patronen en drones, die afwisselen door langzaam over elkaar te schuiven. In ‘Culvert’ zijn de geluidsmuren bijzonder dicht en venijnig, chaotischer.

4. Employed To Serve
I Spend My Days – Wishing Them Away

The Warmth of a Dying Sun
(Holy Roar)
Ooit begonnen als slaapkamerproject van twee mensen, is het Britse Employed To Serve inmiddels een volgroeide vijfkoppige band. Met een ep, een langspeler en een split met A Ghost Orchestra onder de armen heeft het sinds 2014 een aardige discografie opgebouwd. Employed To Serve speelt energieke en beukende mathcore meets post-hardcore, zoals te horen op de single ‘I Spend My Days – Wishing Them Away’.

5. Imperial Triumphant
Breath of Innocence

Inceste
(Redefining Darkness)
Het New Yorkse trio Imperial Triumphant, bestaande uit zanger/gitarist Ilya Ezrin, bassist Steve Blanco en drummer Kenny Grohowski, speelt al flink wat jaren een donkere mix van black metal, free jazz, avant-garde, doom en drones. Hun technisch gespeelde muziek kenmerkt zich dan ook door dissonantie en agressie, en ‘Inceste’ is daarvan een mooi voorbeeld.

6. Martijn Comes
Scant Intone – Remain Silent (Version)

Interrogation of the Crystalline Sublime
(Moving Furniture)
‘Interrogation of the Crystalline Sublime’ van de Nederlandse producer Martijn Comes is anders dan eerder werk. Geen afgebakende nummers, geen beats, weinig melodie. De titeltrack is één lang nummer van een uur: een suizende stapeling van drones. Disc 2 bevat acht remixes van ‘Interrogation…’. Hoewel het geen eenvoudig bronmateriaal is om te remixen, zet Scant Intone (alias van Canadees Constantine Katsiris) het toch fraai naar zijn hand.

7. Strotter Inst.
Beeeenqu – Snijdende Tests

Miszellen
(Hallow Ground)
Strotter Inst. (alias Zwitser Christoph Hess) concentreert zich sinds 1998 op installaties en draaitafels – met naalden om mee te naaien in plaats van naalden bestemd voor vinyl, plakband, elastiek en platen van overal en nergens. Op ‘Miszellen’ produceert Hess wankele composities van loops, grauw versleten en vagelijk omineus. Alle zijn gebaseerd op ‘classics’ uit de industrial, zoals Beequeens ‘Stenen des tijds’.

8. Oubys
I Think I’m Right Now

Kolf’s Folk Floks Digi P II
(Testtoon)
Oubys, oftewel producer Wannes Kolf uit Hasselt, bracht sinds 2008 al heel wat releases uit, onder meer op U-Cover en Testtoon. Zijn ‘Folk Floks Digi P II’ telt veertien nummers die nu digitaal verschijnen na een aantal elpwws. Op ‘I Think I’m Right Now’ speelt Oubys met bijna-overstuurde synthesizerklanken, die hij mengt met liefelijke triangelgeluiden zodat er een soort ijle symfonie van buitenaardsheid ontstaat.

9. Marcus Fjellström
Something Comes from Nothing

Skelektikon
(Miasmah)
Het is al weer zo’n vier jaar geleden dat Marcus Fjellström ons verblijdde met het album ‘Epilogue M’. Ook op het nieuwe ‘Skelektikon’ brengt Fjellström ons onheilspellende, ijle, hoge tonen en breed uitgesmeerde strijkerspartijen, die hij combineert met druppelende en sijpelende klanken, ouderwetse sirenes en een enkele pianonoot. Het album zet sterk in op sfeer en minder op melodie en maat, zoals te horen op ‘Something Comes from Nothing’.

10. Karen Willems
Fukuwa

Exclusive
De uit Maldegem afkomstige drumster Karen Willems is een muzikale veelvraat. Ze speelde bij onder meer Zita Swoon, Yuko, Novastar en Jan Swerts, en speelt de laatste jaren steeds vaker samen met gitaristen als Aidan Baker en Dirk Serries. Genres deren haar niet: opgeleid in jazz en klassiek speelt ze pop, rock, avant-garde en vrije improvisatie. Haar synth-heavy ‘soloproject’ Inwolves (met Jürgen De Blonde en Ward Dupan) bracht in 2016 een goed ontvangen tweede release uit. ‘Fukawa’ is een exclusieve solotrack, gebaseerd op drums en synths.

11. Eusebeia
Dark Leaves

Introversion EP
(Mindtrick)
Veel informatie is er niet te vinden op het web, maar dat Eusebeia al op de in 2013 verschenen verzamelaar ‘Frequencies of the Mind III’ van het Rotterdamse Mindtrick-label een track had, wel. Zijn (een hij!) nieuwe ep ‘Introversion’ is meer downtempo en neigt, zeker in het nummer ‘Dark Leaves’, sterk naar dubstep. Het gevoel bij dat nummer ligt dan ook erg in lijn met die van het genre: isolatie, onzekerheid, melancholie.

12. Jacaszek
Gardens

Kwiaty
(Ghostly International)
Het album ’Kwiaty’ van de Poolse componist Michal Jacaszek mengt ambient met doom. Alle elf nummers zijn dichtgesmeerd met duistere melancholie, met zelfmoord in zicht en de schoonheid voorbij. De stemmen van Hania Malarowska, Joasia Sobowiec-Jamioł en Natalia Grzebała brengen er nog enige variatie in aan, maar zwelgen evengoed wellustig in het sombere sfeertje. ‘Gardens’ is daar een mooi voorbeeld van.

13. Elegi
Fordum

Bånsull
(Dronarivm)
De Noorse componist Tommy Jansen is de helft van het elektronische project Cordion, maar als Elegi tapt hij uit een heel ander vaatje. Zijn negen donkere composities zijn een met sfeer beladen mengsel van moderne klassieke muziek, drones en dark ambient. Dat er echte instrumenten herkenbaar rondspoken tussen de dark ambient, zoals op ‘Fordum’, is op dit album een echte meerwaarde.

14. Michael Pisaro / Reinier van Houdt
C.Wolff

The Earth and the Sea
(Erstwhile)
Het album ‘The Earth and the Sea’ is een nauwe samenwerking tussen de Amerikaanse componist Michael Pisaro en de Nederlandse pianist Reinier van Houdt. De muziek bestaat niet alleen uit de noten die Pisaro geschreven heeft, maar evenzeer uit de speciale technieken die zijn gebruikt bij het opnemen: plaatsing van microfoons, het gebruik van sinustonen en filters, omgevingsgeluiden. Het resultaat is open en contemplatief, hoorbaar op ‘C. Wolff’.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!