Bedroom Symphonies

Het materiaal waar Iris Garrelfs mee werkt, bestaat uit haar stem en elektronica. Daarmee beweegt ze zich op een terrein waar compositie en improvisatie in elkaar overgaan. Ze zingt, zucht, schreeuwt, ademt, spreekt – de klanken die ze produceert vormen een breed palet dat ze bijkleurt, uiteenrafelt en vermenigvuldigt met behulp van de software op haar laptop. In concert legt ze haar uitingen vast, stapelt ze en laat ze van karakter veranderen. Zo ontstaan akkoorden, kloppende en wrijvende klankstromen, die zich als een beek van zand door de ruimte spoeden. Soms trekt haar stem klankstapelingen achter zich aan, als een breed lint dat met enige vertraging reageert op haar koerswijzigingen. Van haar zijn kort na elkaar twee albums verschenen, ‘˜Bedroom Symphonies’€™ en ‘€˜Breathing Through Wires’€™, beide op creative commons labels.
Terwijl Garrelfs het eerste album onderweg tijdens toernees opnam, in hotelkamers en bij kennissen en vrienden, bevat het tweede opnamen van concerten. ‘€˜Bedroom Symphonies’™ is inderdaad zo informeel en intiem als de titel doet verwachten. Zoals ze zelf schrijft: “€œJe moet je voorstellen dat ik bij een vriend op een slaapbank zit, op het nachtkastje mijn laptop waar ik een koptelefoon met microfoon heb ingeplugd – niet van de beste kwaliteit. Bovendien was die niet aangesloten op de geluidskaart. De klank doet daardoor rauw en direct aan.” Aangezien Garrelfs alleen zichzelf als publiek had, nam ze de vrijheid om ongedwongen te experimenteren. Het resultaat klinkt speels, soms rommelig, soms hemels. Soms ook als een nest hybride demonen die net uit het ei gekropen zijn en snel als bliksems heen en weer schieten. Wat overeind blijft, is het vanzelfsprekende gemak waarmee ze stem en effecten naar haar hand zet.
Dat geldt ook voor ‘€˜Breathing Through Wires’™, maar je merkt dat de ambiance anders is – een zaal met een publiek. Het publiek brengt een element van spanning in haar improvisaties. De ruimte met zijn akoestiek maakt ze onderdeel van haar klankstructuren door te reageren op wat de omgeving haar teruggeeft. In haar muziek zijn haar oren zeker zo belangrijk als haar stem.

tekst:
René van Peer
beeld:
IrisGarrelfs_BedroomSymphonies
geplaatst:
wo 18 mei 2016

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!