De geluidsman van het voorprogramma Flip en de Noormannen heeft waarschijnlijk niet door dat er nog maar weinig publiek in de grote zaal van Paradiso is. Voor de pakweg 100 mensen zet hij gewoon het volume op standje stadion, het zal met compensatie te maken hebben… De band heeft in ieder geval wel een originele kijk op publieksparticipatie, zo duikt bij het laatste nummer een van de bandleden de zaal in met een ijzeren ketting met haken, om het publiek aan te moedigen mee te zingen. Onder zoveel druk krijg je natuurlijk altijd wel wat mensen mee.
Maar goed, De Kift dus. Misschien niet zo vreemd dat er nog niet zoveel publiek is, omdat de demonstratie op de Dam tegen de slachting bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo gedeeltelijk samenvalt met het optreden. Van een band die uit het strijdgewoel van punk en kraken komt, mag je verwachten dat de fans ook bij dat protest aanwezig zijn. Gaandeweg stroomt de zaal vol, al houdt het aantal bezoekers niet over.
Onterecht, want een concert van De Kift staat nog steeds voor een bijzondere ervaring. Bidonville is inmiddels het tiende album van de groep uit de Zaanstreek, met nog steeds als vaste elementen fanfare en punk, een mengsel van melancholie, vreugde en zotheid, theater en rechttoe rechtaan rammelrock. En literatuur, want voor dit album worden teksten gebruikt van o.a. Daniil Charms, Dante Alighieri, Jack Kerouac, Willem Frederik Hermans, Ramses Shaffy, Nick Cave en Werner Schwab.
Op het podium is het druk. Een verkeersongeluk bij gitarist Pim Heijne bracht een tijd geleden een ware carrousel in beweging, waarbij geluidstechnicus Dolf Planteijdt gitaar ging spelen, zakenman Marco Heijne aan het drummen sloeg en zo verder enzovoorts. Acteur Sanne den Hartogh (NTGent, Toneelgroep Amsterdam) speelt z’n laatste avond met Bidonville in verband met een drukke agenda, en zo is er nog wel meer dat de personele bezetting een heuse studie doet rechtvaardigen. Gelukkig staat moeder An nog steeds achter de tafel met merchandise, maar vader Jan Heijne rijdt in rolstoel door de zaal in plaats van trompet te spelen.
Het indrukwekkende decor van een gigantische vuilnisbelt geeft ritselaar Sanne den Hartogh aka Ralphie wellicht de juiste inspiratie om te schmieren en de waarheid geweld aan te doen. Zijn vage monologen uit de onderkant van de samenleving houden het midden tussen rap, hippieshit en poëzie, en zijn een welkome aanvulling op het repertoire. Zelfs funky hiphop doet – daardoor? – z’n intrede, al hebben we het hier wel over De Kift natuurlijk en dus blijft het hiphop op z’n boerenfluitjes.
Van veraf is het al spectaculair om te zien wat er zo allemaal op het podium gebeurt, maar van dichterbij is het helemaal een feest om mee te krijgen wat De Kift allemaal uit de kast tovert. De uit huis, tuin en keukenspullen samengestelde kostuums zijn een lust voor het oog, prinses Beatrix zou wit wegtrekken van jaloezie bij de bizarre hoofddeksels, aan de microfoonstandaards hangen knuffelbeesten, een team met veren uitgedoste muzikanten doet een stuntelige vogeltjesdans, een ouderwets telefoontoestel wordt als percussie gebruikt. Het concept van de vuilnisbelt laat zien dat recycling alle kanten op kan gaan.
Als een kruising tussen een theatershow en popconcert wordt het nieuwe album in een mooi uur nummer voor nummer uitgewerkt. Van plechtstatig tot polka tot punk, van toffigheid tot toneelspel tot tranen. Mooie muzikale (vuilnis)vondsten te over: zowat het hele orkest plopt met een vinger in een flessenhals, en in een ander nummer zingen de kristallen glazen als ze gestreken worden. In de toegiften komen ook nog wat oude hits (voor zover je bij De Kift van hits kan spreken) voorbij, echte knallers maar net zo goed een aandoenlijk liedje met spaarzame orgelbegeleiding, simpel en ouderwets. Laat ze nog lang zo doorgaan.
Gezien: De Kift, Bidonville, Paradiso, Amsterdam, 8 januari 2015
Foto’s: Birgit Pedersen