Fundamentalisme

Osama bin Laden kan tevreden zijn. De anti-moslimfilm Fitna van Geert Wilders is “een steun voor de jihad”, aldus een commentaar op de jihadistische website Al-Ekhlaas. Fitna toont “de edele jihad, zoals uitgevoerd door Al-Qaeda”, schrijft de ‘redacteur’ van de site. Volgens Al-Ekhlaas is Fitna weliswaar een “poging Gods licht te doven”. De combinatie van Koranverzen en beelden van bloederige aanslagen – “overwinningen” volgens Al-Ekhlaas – zal echter de steun voor de gewelddadige jihad juist vergroten. De denkbeelden van Wilders en de jihadisten komen zo op een merkwaardige manier overeen. Wilders schildert de islam af als een godsdienst die geweld predikt. Al-Qaeda is het daar mee eens. De poging van Wilders om met zijn film de islamisering van Nederland te stoppen is op deze manier tot mislukken gedoemd. Niet zozeer omdat, zoals Al-Ekhlaas zegt, het ware geloof niet te stuiten is, maar omdat Wilders en vele anderen de fundamentalistische islam niet begrijpen.
Volgens Wilders cs is de islam een achterlijke godsdienst waarvoor in onze moderne wereld geen plaats is. Uit de bundel Fundamentalisme. Face tot Face, waarin een aantal Nederlandse en Vlaamse filosofen haar licht laat schijnen op het fundamentalisme, blijkt dat het tegendeel het geval is. De fundamentalistische jihadisten zijn juist hypermodern. Hun wereldwijde strijd voor de islam komt niet voort uit een traditie, maar is een rationele keuze die ze als ‘vrij’ mens hebben gemaakt. Bin Laden zelf is daarvan een goed voorbeeld. Hij is weliswaar een overtuigde moslim die elke vorm van vernieuwing en modernisering verafschuwt en een hypertraditionalistische versie van de islam verdedigt, maar hij heeft daarvoor, evenals vele andere goedopgeleide jongeren in de Arabische wereld en enkele in het westen, in alle vrijheid gekozen. Hij is niet altijd een moslim geweest. Dat maakt hem en de vele anderen jihadisten tot moderne ‘vrije’ mensen, niet tot traditionalisten.
Bovendien is de hedendaagse jihad geen heropleving van de middeleeuwse islamitische theologie, maar een onderdeel en antwoord op de globalisering. Zo gebruiken de jihadisten de modernste media en technologie om hun boodschap en strijd te ondersteunen en zijn ze niet zozeer uit op de vestiging van een islamitische staat, maar op de vestiging van een wereldwijde islamitische identiteit die geen rekening houdt met specifieke landen of lokale culturen. Tegenover het fundamentele geloof in kapitalisme en democratie stellen zij de fundamentalistische islam. Jihad vs. McWorld: beide zijn gebaseerd op het absoluut goede en daarmee een voedingsbodem voor terreur. De liberale jihad van Wilders zal daarom niet leiden tot minder islam, wel tot meer terreur. (fk)

tekst:
Gonzo (circus)
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!