Nobrow 6, the Double

Groot-Brittanië staat niet bepaald bekend als een land met een grote traditie op het vlak van independent comics. Een paar grote uitgeverijen bepalen er het striplandschapdat uiterst conventioneel en traditioneel blijft. De betere tekenaars en scenaristen wijken uit naar de commercieel interessantere Amerikaanse markt. Maar ook mensen als Alan Moore, Garth Ennis, Grant Morrison, … blijven meestal in het veilige idioom, dat ze uiteraard fantastisch beheersen.
De laatste jaren komt hier toch meer en meer verandering in. Eén van de trekkers van deze verandering is Nobrow. Deze jonge Londense uitgeverij legt de focus op alternatieve auteursstrips en grafiek. Het merendeel van de auteurs zijn Britten maar ook de jonge Belgische grafici/stripmakers Brecht Vandenbroucke (interview in Gonzo 100) en Sam Vanallemeersch en de Franse undergroundveteraan Blexbolex kunnen bij Nobrow op publicatiemogelijkheden rekenen.
Nobrow is niet alleen de naam van de uitgeverij maar ook de titel van een anthology waarvan ondertussen al zes delen verschenen. ‘The Double’ slaat hierbij niet alleen op het thema van dit Nobrow Magazine, eerdere thema’s waren onder meer al ‘The Jungle’ en ‘Night and Day’, maar ook op de vorm. Het magazine is een dubbeldik nummer waarbij je langs de ene kant twee pagina-strips vindt, draai je het magazine om dan vind je daar een katern met grafisch werk.
Nobrow magazine is vooral een visuele ontdekkingstocht, want twee pagina’s is toch wel erg kort om ook narratief sterk uit de hoek te komen. De meeste stripauteurs die erin zijn opgenomen zullen zelfs voor de meest doorgewinterde stripkenner nog nobele onbekenden zijn. De enige bekende namen in Nobrow 6 zijn Blanquet en Kevin Huizenga. Twee auteurs die qua stijl enorm verschillen maar die wel passen in het brede spectrum van Nobrow waarin je verder werk vindt van Mikkel Sommer en Luke Pearson, waarvan Nobrow ook al een paar comics uitbracht, Brecht Vandenbroucke, Andy Rementer, … . Langs de ‘grafische kant’ is het al helemaal een visuele bonanza waar enkel de naam Pieter Van Eenoge misschien een belletje zal doen rinkelen.
Laat je trouwens niet misleiden door de naam Nobrow magazine, het gaat hier wel degelijk om een schitterend uitgegeven boek. Uitgeverij Nobrow heeft in korte tijd een bijzonder fijn fonds opgebouwd dat absoluut de moeite waard is om te bekijken. Nobrow magazine kan daarbij dienst doen als leidraad, de anthology is immers de perfecte staalkaart van wat de uitgeverij te bieden heeft.

tekst:
Kris Peeters
beeld:
Diverseauteurs_Nobrow6theDouble
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!