Blackenedwhite

Binnen de hiphopwereld is kliekjesvorming een ingeburgerd verschijnsel. Zo heeft Wu-Tang Clan met Ghostface Killa en Raekwon twee onafscheidelijke leden. Method Man, een andere member van deze negenkoppige formatie, trekt op zijn beurt sinds jaar en dag op met Redman, die samen met Erick Sermon en Keith Murray weer de Def Squad vormt. De scene is, kortom, een wijdvertakt netwerk van allianties.

Ook binnen Odd Future Wolf Gang Kill Them All – een collectief dat volgens grondlegger Tyler, the Creator in totaal uit ruim zestig artiesten bestaat – zijn diverse, onderlinge samenwerkingsverbanden te onderscheiden. MellowHype bestaat uit Hodgy Beats en Left Brain, twee minder bekende leden van de groep. In de herfst van 2010 brachten zij hun tweede album, ‘Blackenedwhite’, digitaal uit. Afgelopen zomer is deze plaat gere-releaset, ditmaal als hardcopy waarop twee extra nummers staan.

OFWGKTA mag de afgelopen jaren een flinke buzz veroorzaakt hebben, het zal menig hiphopliefhebber niet helemaal duidelijk zijn wat er zo bijzonder is aan deze crew. Behalve Tyler, the Creator weet geen van de groepsleden de middelmaat te ontstijgen. Natuurlijk, ze zijn jong, hebben wat relletjes veroorzaakt en komen live bijzonder sterk voor de dag, maar de platen klinken vrijwel allemaal ondermaats. Noch de beats, noch de raps zijn van hoogstaande kwaliteit, laat staan dat de lyrics tot de verbeelding spreken.

Ook deze plaat van MellowHype maakt dat nog maar eens duidelijk. Natuurlijk, ‘Blackenedwhite’ moet vooral als mixtape beschouwd worden en de luisteraar moet er rekening mee houden dat de artiesten nog erg jong zijn, maar dergelijke excuses deden niet ter zake toen bijvoorbeeld Nas in 1994 zijn monumentale ‘Illmatic’ dropte of toen Immortal Technique in 2003 met ‘Revolutionary Vol. II’ voor de dag kwam.

Nee, muziek die op zichzelf niet sterk genoeg is om de luisteraar te bekoren, verdient diens begripvolle houding geenszins.

tekst:
Gonzo (circus)
beeld:
MellowHype_Blackenedwhite
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!