Castles in the Sky

Het Brusselse label Humpty Dumpty Records bestaat vijf jaar en dat word gevierd met niet vijf maar zes release-kaarsjes op de taart. Deze review getuigd van het uitblazen van de eerste drie.

De eerste kaars op de taart, Castles in the Air van de in Brussel woonachtige Francaise Clare Louise, staat, hoewel de teksten hoofdzakelijk met eenzaamheid spelen, vol overwegend vrolijk aandoende singer-song folk. Enig probleem is dat de Engelse teksten van mademoiselle Louise slechts bij vlagen verstaanbaar zijn door het wel erg zware Franse accent; je krijgt nogal snel het idee dat je naar een fantasietaal zit te luisteren. Maar misschien is dat stiekem juist de bedoeling, want naast de moeilijke gewenning aan Louises stem laat het cello en gitaarwerk een gedreven perfectionisme horen. Het dromerige ´Castles in the Air´ voert met recht het eponiem, maar bij de folk-rock afsluiters ´Hard Disk´ en ´Two Hearts´ komt die rare stem eigenlijk pas echt goed tot recht. Jammer dus dat deze kaars dan al weer uitgeblazen wordt.

Ook de tweede kaars op de Humpty Dumpty taart, het debuut van de de noisy industrial duo-formatie Zoft heeft even tijd nodig om op te starten, maar doet daar gelukkig een stuk minder lang over. Achter de vreedzaam symetrische cover van Electrically Haunted gaat een verrassend schel industrial geluid schuil. Na de minimalistische opener ´Exit´ gaat Zoft dan ook helemaal los met het gitaar-overschreeuwende ´L´homme Machine´. Eenmaal op gang lijkt Electrically Haunted steeds meer snelheid te maken tot bij ´Tu M´énerves Pas´ de laatste bocht het laatste rode verkeerslicht niet meer wordt gezien.

De orchestrale combinatie van elektronische noise en avant-garde geluid op de derde plaat van het Humpty Dumpty feestje, Amutes Black Diamond Blues–dat met nummers als ´Every Day Is´ en ´So Easy to Fall Down´ eigenlijk nog het best te omschrijven is als een verzameling elektronische soundscapes doorweven met melancholische gitaren–kan eigenlijk nog het meest bekoren. Na het vorige album Infernal Heights For A Drama laat Amute dan ook horen dat hij solo eigenlijk nog steeds op zijn best is.

tekst:
Jon Wolvers
beeld:
ClareLouise_CastlesintheSky
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!