Icon Give Thank / Icon Eye

De FRKWYS serie van RVNG koppelde in het verleden al Excepter aan Chris & Cosey, JG Thirwell en Jack Dangers en Psychic Ills aan Hans-Joachim Irmler én Juan Atkins.
Eind 2011 trokken Cameron Stallones (Sun Araw) en M. Geddes Gengras (Pocahaunted, LA Vampires en Robedoor) naar Jamaica voor een samenwerking met het legendarische vocale rootskwartet The Congos. Op voorhand hadden we onze bedenkingen – we hadden graag het gezicht van The Congos gezien toen ze voor het eerst aan een plaat van Sun Araw werden blootgesteld – maar het resultaat is een verfrissende plaat, waarop twee culturen elkaar op verrassende wijze ontmoeten. Het meest verrassende is nog dat de fragmentarische psychedelica van Sun Araw zich vlotjes aan de vierstemmige zanglijnen van The Congos laat koppelen. Het moet overigens gezegd dat de stemmen van The Congos de tijd goed hebben doorstaan – beter alvast dan hun gebitten, zo blijkt uit de begeleidende documentaire ‘Icon Eye’.
Stallones’ kronkelpsychedelica blijkt niet veel meer nodig te hebben dan wat rootsy percussie en dubby baslijnen, om er de nog behoorlijk zuivere vocalen van The Congos naadloos door- en omheen te weven. Het resultaat is een fris soort anti-dub, boordevol heerlijke micro-geluidjes van Stallones en Geddes en de vierstemmige vocale zalf van The Congos.
‘Icon Eye’, de bijhorende film van Tony Lowe en Sam Fleischner is – praise Jah! – géén klassieke rockumentary. Geen talking heads die spoor-per-spoor bespreken wanneer de magie precies optrad, wél een poëtisch portret van het verblijf van Stallones en Gengras in St. Catherine. De kinderen die in casa Congos rondlopen komen langer in beeld dan Gengras en Stallones, er wordt meer ingezoomd op barbecues en waterpijpen dan op mengtafels en de studiofragmenten beperken zich tot niet veel meer dan enkele hilarisch-aandoenlijke scenes waaruit vooral blijkt dat de Jamaicanen niet altijd even tekstvast zijn in de studio.
Verfrissende plaat en hopelijk een eyeopener, zowel voor fans van rootsreggae die niks met hedendaagse psychedelica willen te maken hebben, als voor hipsters die alleen maar naar hypnagogic tapes luisteren.

tekst:
Stijn Buyst
beeld:
SunArawMGeddesGeng_IconGiveThankIconE
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!