The Golden Years

Trapist bestaat uit Martin Brandlmayr (percussie, vibrafoon, piano) Joe Williamson (bas) en Martin Siewert (gitaar, elektronica). Het is alweer van ‘Balroom’ uit 2004 geleden dat het Weense trio nog een teken van leven gaf. Wie de bio bekijkt, beseft dat de leden niet hebben stilgezeten. Brandlmayr is met onder meer Radian, Autistic Daughters en Polwechsel de man met het meest klinkende curriculum. Williamson heeft met Eugene Chadbourne, Steve Beresford en Sven-Ake Johansson gewerkt en Siewert speelde onder meer aan de zijde van Kammerflimmer Kollektief, Ken Vandermark, Christian Fennesz en Kevin Drumm. Referenties genoeg dus; het goeie nieuws is dat Trapist de verwachtingen met ‘The Golden Years’ ook inlost.
Vier tracks lang (de kortste duurt een kleine zes minuten, de langste een kwartier) wordt er op hoog niveau gemusiceerd, zonder dat je ooit het gevoel krijgt naar een rondje spierballengerol te luisteren. ‘The Golden Years’ balanceert tussen akoestische improvisatie en gecomponeerde elektronica en is abstract zonder ook maar een beetje aan toegankelijkheid te verliezen.
Brandlmayrs drums staan minder centraal dan bij Radian. Opener ‘The Gun That’s Hanging On The Kitchen Wall’ is zelfs geheel opgetrokken rond spaarzaam aan- en afrollende akkoordenschema’s van Siewerts gitaar. Een beetje alsof Tortoise werd ingekookt tot een minimaal trio. Op ‘The Spoke And The Horse’ is Brandlmayr explicieter aanwezig, maar nog steeds staat zijn percussie in dienst van de voorzichtig verkennende gitaarlijnen van Martin Siewert.
‘Pisa’ – met een kleine zes minuten meteen de kortste track – schippert tussen ingetogen akoestisch minimalisme en uitbundige elektrische noise-errupties. Het blijkt nog een live-opname te zijn ook: indrukwekkend. Afsluiter ‘Walk These Hills Lightly’ is een impressionistisch meesterstuk waarin de akoestische gitaar en contrabas aan verstilde elektronica worden gekoppeld. De dosering is perfect: niemand speelt ook maar één noot die niet essentieel is.
Heel mooie plaat dus, maar wél eentje van de soort waarvoor u best de blinden naar beneden laat, uw partner (m/v) de huiskamer uitwerkt en de lichten dimt. En dan de muziek zijn werk laten doen. Succes!

tekst:
Stijn Buyst
beeld:
Trapist_TheGoldenYears
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!