Song Books

John Cage-jaar 2012 zit vol met verrassingen. De volledige opnames van zijn theatrale compositie ‘Song Books’ is er daar een van. Die opname bestond nog niet en is een welkome toevoeging aan de Cage-collectie. ‘Song Books’ bestaat uit negentig solo’s waarvan de uitvoerenden zelf mogen bepalen hoeveel er gelijktijdig, in welke volgorde en door welk aantal spelers worden uitgevoerd. De solo’s zijn onderverdeeld in stukken zang, zang met elektronica, theatrale aanwijzingen en theatrale aanwijzingen met elektronica.
Dat levert een vreemde muzikale mix op aangezien sommige theatrale aanwijzingen geen ‘muzikaal’ materiaal gebruiken: een solo kan aangeven dat je een pot schaak moet spelen met contactmicrofoons op het bord; dat je van het podium af moet lopen en gehaast terug moet keren; of dat je een regel tekst van Erik Satie of Henry Thoreau over moet tikken op een typmachine. Voor de solo’s waarbij wel gezongen wordt, staat vaak niet vast wat er moet worden gezongen. De melodie van de derde solo is bijvoorbeeld een route die op een landkaart wordt getekend, de lijn die ontstaat bepaalt de richting van de melodie.
Dan rest de vraag: hoe zet je al die solo’s goed op cd? Wat het trio – Loré Lixenberg, Gregory Rose en Robert Worby – heeft gedaan werkt perfect. Ze hebben er voor gekozen een aantal van de solo’s daadwerkelijk als solo op te nemen en daarbij een aantal langere stukken die bestaan uit een combinatie van solo’s. Elke ‘Song Books Mix’ bestaat uit ruim tien solo’s die gelijktijdig worden uitgevoerd waardoor er een grootse kakofonie ontstaat, of een bordeel zoals Cage het zelf omschreef. Misschien wel de enige opzet denkbaar die eer doet aan de theatrale natuur van het stuk.

tekst:
Jan Nieuwenhuis
beeld:
JohnCage_SongBooks
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!