Low Volume Music

Fans van vidnaObmana hoeven niet te wanhopen. Dirk Serries blijft de wereld trakteren op zijn uitgekiende atmosferische en harmonische soundscapes. Of dat nu gebeurt met gitaar en effectpedalen enerzijds of elektronica en exotische instrumenten anderzijds maakt niet zo veel uit. Daarnaast blijft hij ook gewoon samenwerkingsverbanden aangaan met muzikale zielsverwanten.
‘Low Volume Music’ – de titel dekt perfect de lading- is het langverwachte en blije weerzien met de Amerikaan Steve Roach, met wie Serries in het verleden al heel wat internationaal geprezen collaboraties opzette. Niet minder dan tien jaar is er gepasseerd sinds hun laatste samenwerking. Op ‘Low Volume Music’ wordt de draad opnieuw opgenomen. Met behulp van minimalistische loops wordt een vertrouwd warm en ruimtelijk geluid gecreëerd waarbij het aangenaamd wegdromen is. Er is geen plaats voor etnische percussie of blaasinstrumenten zoals in het verleden, ditmaal ligt de focus op diepe, pure ambient. Het resultaat is er dan ook naar: een album om jezelf in te verliezen in deze moeilijke, hektische en luidruchtige tijden. Niet meer, maar zeker ook niet minder.
Grootschalig is Serries’ alliantie met Jon Attwood, de Brit die al een flink oeuvre uitbouwde met zijn gitaarambientproject Yellow6. Het geheel, een trilogie, bevat niet minder dan drie en halve lp’s en een cd met een selectie uit die drie. Met veel gevoel voor (onderhuids) detail brengt het duo ijle soundscapes – een organisch en continu op microniveau evoluerend samengaan van (gitaar)drones en ambient – die bol staan van introspectie en meditatie. Een cruciale rol is weggelegd voor stilte en dat is bijzonder, er van uitgaand dat een groot deel van het materiaal al improviserend tot stand kwam. Beperkt tot 200 stuks. Wie hem wil, moet bijgevolg snel zijn.

tekst:
Gonzo (circus)
beeld:
SteveRoachDirkSerr_LowVolumeMusic
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!