Skull Wave

John Wiese is de verbindende factor bij deze drie gelimiteerde releases. Bastard Noise was sinds 1991 een zijproject van de moederband Man Is The Bastard, een collectief dat zijn sporen verdiende met behoorlijk gewelddadige noise. Na het opdoeken van Man Is The Bastard concentreerden de heren zich op Bastard Noise, en lijfden ze Wiese in. Als gevolg van dit toetreden evolueerde de sound van Bastard Noise geleidelijk van holbewonerselektronica naar een combinatie van atmosferische sounds en oorverdovend lawaai.
‘Skull Wave’ is de registratie van een optreden in Claremont, California op 3 augustus 2003. Voor de gelegenheid zijn ze een trio (Nelson, Wiese & Wood) en produceren ze één lange track van zesenveertig minuten. Deze cd is een mooie illustratie van de ambientkant van het collectief, elektronische drones die heel subtiel van klankkleur veranderen maar toch voldoende fluctueren om de introspectieve aandacht vast te houden. Deze cd is daardoor een stuk interessanter dan de ‘Live In Japan’-schijf. Als duo (Wiese & Wood) knutselen ze twee tracks in elkaar die te veel voortkabbelen waardoor de aandacht verloren raakt. Het lijkt een ideaal plaatje om als achtergrond te gebruiken bij een kunsttentoonstelling waar de bezoekers pretenderen de waarheid in pacht te hebben, en hun arty superioriteit met deze klanken kunnen bevredigen.
‘Tokyo Headlock’ telt 12 nummers, soms heel kort (amper een minuut), maar ook een aantal langere tracks. Telkens worden de stukken door een wisselende bezetting gebracht, waardoor er heel wat variatie aanwezig is. Van elk nummer komen we door het hoesje te weten wie meedeed, maar welk instrumentarium werd gebruikt, komen we niet te weten. Het gaat van speelse elektronica (track 1 en 2) over complexe pokkeherrie om even later tot een ambient klanktapijt te komen met water als thema. Van zodra we echter in een aan zen verwante trance wegdommelen, worden we opgeschrikt door aan Merzbow verwant machinelawaai, om niet meer los te laten. Liefhebbers van MSBR, Noggin, Wolf Eyes, Guilty Connector of Government Alpha kunnen deze releases zonder voorbehoud aan hun collectie toevoegen.

tekst:
Gonzo (circus)
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!