1. Pinkcourtesyphone
Petraglyph (For Ranier)
cd: Elegant & Detached (Room 40)
Richard Chartier heeft voor zijn nieuwe album Elegant & Detached zijn pseudoniem Pinkcourtesyphone nog eens afgestoft. De sfeer van het album is tegelijk nostalgisch, feeriek en evenzeer bevreemdend. Het centrale thema is filmdiva’s, met het ritselen van de pellicule als terugkerende motief. Petraglyph (For Ranier) verwijst naar Die bitteren Trnen der Petra von Kant van de Duitse regisseur Rainer Werner Fassbinder. Het effect van de track is enigszins bizar, met stemmen die echon in de verte, tegen het stalen timbre van een industrile achtergrond.
2. Hohner Comet
No Name
cd: 30.2: Electronica, Experimental And Noise From Africa (Syrphe)
Hohner Comet is het alias van Algerijn Rehda Moula, die ook muziek maakt als Nepa ios en Nihil Humanum. No Name is afkomstig van de prachtverzamelaar ‘30.2: Electronica, Experimental And Noise From Africa’, met daarop de genoemde muziekstijlen afkomstig uit onder meer Zuid-Afrika, Angola, Egypte, Tunesi, Marokko en Algerije. No Name bouwt langzaam op vanuit een gruizige telefoonopname met Arabische stemmen naar gelaagde en gejaagde noise.
3.Mike Koldin
Poortgebouw (Gonzo)
Mike Koldin is de naam van het Rotterdamse muzikanten/kunstenaarsduo Michiel Klein (Eklin) en Keimpe Koldijk (Luik, Eklin, Woud), dat al enkele releases op zijn naam heeft staan. Zoals het meeste van hun werk, is ook de exclusieve track Poortgebouw (Gonzo) mooie ambient, gedragen door warme synthesizergeluiden. Door de vaak lang aangehouden tonen, rustige overgangen en bij vlagen donkere toetsen werkt het nummer erg filmisch.
4. Lee Gamble
Skorokhodz
cd: Dutch Tvashar Plumes (Pan)
Lee Gamble deconstrueert, herdenkt en speelt met ruimte, het denkbare en wat je horen wilt. Op Dutch Tvashar Plumes blijft hij trouw aan het technoritme, zonder zich toe te leggen op gratuite beats. Soms wordt die door een schaars ingezet ritme vastgehouden, dan weer door de weggefilterde overschotjes van een beestachtige monstertrack waarvan enkel de tierlantijntjes nog tot je doordringen. Ook Skorokhodz is zo’n nummer waarvan je denkt dat de helft wegvalt doordat de oorspronkelijke geluidsdrager verrot is.
5. Brasstronaut
The Grove
cd: Mean Sun (Tin Angel)
Het Canadese sextet Brasstronaut brengt met Mean Sun hun tweede album uit. In een krappe anderhalf uur sleept de band, met frontman Edo van Breemen (piano en vocalen) als aanjager, je door een deel van de muziekgeschiedenis, vol met tempowisselingen en onvoorspelbare sfeerovergangen. Je hoort klarinet, synthesizers, vage vlagen Pink Floyd, klezmer, noise, folk, dance, Afrikaanse ritmes, latin en af en toe zelfs een melancholische koperblazer, met The Grove als een van de vele prijsnummers.
6. Nathan Bowles
Uttararama
cd: A Bottle, A Buckeye (Soft Abuse)
Nathan Bowles is bekend van droneformatie Pelt en van het (viool-gitaar-banjo-wasbord) trio Black Twig Pickers, waar hij het wasbord en de banjo bespeelt. Solo debuteerde hij recentelijk met A Bottle, A Buckeye een verrassend album met elf introspectieve solo-banjostukken, die hij in zijn eigen karakteristieke – naar fingerpickin’ neigende – stijl speelde. Uttararama is daarvan een mooi, welhaast swingend, voorbeeld.
7. Sum Of R
Echo
lp: Ride Out The Waves (Storm as he walks)
Het Zwitserse Sum Of R maakt al sinds 2008 trage, hypnotische muziek die zich beweegt tussen post-metal, doom, drone, experimentele en instrumentele rock. Spil is multi-instrumentalist Reto Mder (ook actief in Ural Umbo, Pendulum Nisum en als RM74), die sinds 2012 samenwerkt met gitarist Julia Wolf. Sum of R bracht pas recent haar tweede album uit, dat knipoogt naar de vroege Godflesh, gemengd met experimentele klanken. Het album vertelt als geheel een verhaal over metafysica; wij lichtten het meer sludgy Echo eruit.
8. Bong
Wizards of Krull
cd: S/T (Ritual Productions)
Het uit Newcastle upon Tyne afkomstige trio Bong debuteerde in 2009 met het zelf getitelde vinylalbum dat op 500 stuks verscheen. Omdat het album met trage doom/drone/sludge na al die jaren een semi-legendarische status had gekregen, vond het Britse label Ritual Productions tijd voor een heruitgave. Wizards of Krull is n van beide tracks op het album.
9. Joe Gideon & The Shark
Snake Candy
cd: Freakish (Bronze Rat Records)
Joe Gideon & The Shark is een broer-zus rockduo uit London. Joe neemt de gitaarpartijen inclusief de basgitaar voor zijn rekening, terwijl hij ook de half zingend/half pratend de vocalen doet. Viva (The Shark) is zowel drummer en toetsenist. Met hun eerste album verdienden ze een plek als voorprogramma voor onder meer Nick Cave and the Bad Seeds. Op Freakish staat het prachtnummer Snake Candy, dat in de verte doet denken aan het groovy gehak van Scratch Acid.
10. Mass
Nihiltronix
cd: Exploitation (Enfant Terrible)
Op Exploitation, de meest recente film van de Nederlandse cineast Edwin Brienen, verzorgt Enfant Terrible de muziek. De soundtrack mag worden geplaatst in de lijn van de dienstbare compilaties die het label eerder uitbracht vol met geluiden uit de Nederlandse tegencultuur. Met bijdragen van onder meer Distel, Sololust, het Vlaamse Embers en Mass mag de liefhebber van minimale elektronica, kille wave, elektro, techno en ander experiment zich verkneukelen. Wederom slaat het label van Martijn van Gessel namelijk een brug tussen heden en de jaren 1980 zonder te verzanden in oppervlakkige reproducties, zoals Nihiltronix bewijst.
11. DJ Optimus
Medtronic
cd: Songs of Charcoal (Redrum Recordz)
DJ Optimus is de Rotterdamse producer/deejay Neels Smeekens. Hij is bekend om zijn scratchkwaliteiten en is actief als docent en als muzikant in hiphopformaties. In die lijn lag ook zijn debuutalbum Double Helix DNA (2011). Zijn bijdrage aan de spannende verzamelaar Songs of Charcoal is echter van een andere orde: de hiphopbeats zijn nog steeds de basis, maar met elektronica en stemsamples voegt Smeekens extra lagen toe die er een intrigerend geheel van maken.