Mind The Gap #95

1. Jacaszek
Evening Strains To Be Time’s Vast
cd: Glimmer (Ghostly International)
De Poolse muzikant Michał Jacaszek heeft een divers muzikaal parcours afgelegd: van eigenwijze elektronica via sacrale schoonheid la Arvo Prt, naar een geluid – op zijn recente album ‘Glimmer’ – dat minder leunt op het grote gebaar. Glimmer is complexer en gevarieerder dan de voorgangers. Naast strijkers en de nodige elektronica, gebruikt Jacaszek klavecimbel en klarinet, wat de muziek een barok karakter geeft. Af en toe krijgt overstuurde ruis uit de laptop de overhand, maar die uitbarstingen staan geheel in dienst van de emotionele boog die de plaat overspant, zoals ‘Evening Strains To Be Time’s Vast’ laat horen.

2. Flicia Atkinson
Franny Without Zooey
[BUTTON: Exclusief]
De in Brussel woonachtige Flicia Atkinson maakt tekeningen, schilderijen, installaties en muziek. Alle uitingen zijn grotendeels genspireerd door reizen, wandelingen, films en boeken. Als muzikante treedt ze de ene keer naar buiten als Je Suis Le Petit Chevalier, de andere keer onder haar eigen naam. Centraal in haar ingetogen, aandoenlijk eenvoudige, maar immer spontane muziek staan instrumenten als piano, gitaar en klokkenspel, die ze mengt met field recordings, vaak uit haar woning. Uit de opnames die ze maakte voor een eerdere cassette diepte ze het nummer ‘Franny Without Zooey’ op.

3. Sembler Deah
Troosteloos
cd: Kaessariah. Heel een leven lang (Hypertension Records)
Sembler Deah is het ambientgerichte project van Amenra’s Colin en Mathieu, aangevuld met Dehnsora van Treha Sektori. Op ‘Kaessariah. Heel een leven lang’ zijn vooral drones en ijzige soundscapes hoorbaar, gemaakt met een (spaarzame) bas of gitaar en veel keyboardpatronen. Een fluisterende stem zorgt voor serene accenten, gitaaruitbarstingen voor lichtpunten. De sfeer is echter overwegend donker, nog versterkt door de titels van de nummers.

4. Jac Berrocal, David Fenech, Ghdalia Tazarts
Joy Divis
cd: Superdisque (Sub Rosa)
Het Franse trio Jac Berrocal (trompet), David Fenech (elektrische gitaar), Ghdalia Tazarts (stemkunst) – dat al sinds 2009 samen speelt – levert met ‘Superdisque’ haar eerste gezamenlijke album af. Invloeden uit rock, (free) jazz, punk en geluidskunst worden hier vermengd tot een zeer eigen geheel dat eerst wenkbrauwen doet fronsen, dan nieuwsgierig maakt, vervolgens naar de keel grijpt en je dan echt niet meer loslaat. ‘Joy Divis’ is n van de vele prachtige nummers op deze superplaat.

5. The Young Lions
Small World Live At Ultras 1980. Remixed, Short & Dirty
[BUTTON: Exclusief / Zie Ultra-special]
‘Small World Live At Ultras 1980. Remixed, Short & Dirty’ is een vijf minuten New Moons 2011-Acou-iPad remix/mash-up van de live opname van het laatste Young Lions concert. Op 22 oktober 1980, tijdens Ultras concertserie in jongerencentrum Oktopus, speelden Tim Benjamin, Ronald Heiloo, Peter Mertens, Harold Schellinx en Rob Scholte voor de eerste en ook laatste keer, integraal hun ‘Small World’ cyclus. De track bevat fragmenten van een vijftal van de elf Small World songs, met name van Like The Dreaded Sunday en A Couple Sat Down. Voor de integrale opname, zie http://soundblog.bandcamp.com/album/small-world

6. Gluid
Plants
cd: Twee (Esc.Rec)
We nemen aan dat Gluid refereert aan hoe het woord ‘geluid’ klinkt als het terloops wordt uitgesproken. Toepasselijk, want de muziek die Bram van den Oever onder die naam maakt, draait om geluiden. Gevonden, terloopse geluiden, bewerkt en vervormd tot fraaie, uitgewerkte composities. Van den Oever maakt voor zijn muziek gebruik van een oude Atari-computer en Akai-sampler; op Twee speelt daarnaast een aantal gasten mee, onder meer op harp en vibrafoon. Dat leidt tot een rijk geluid dat zich niet in een bepaald hokje laat stoppen, zoals hoorbaar op ‘Plants’.

7. Knight Riderz
Om Shanti Featuring MC Zulu
cd: An-Ten-Nae Presents Acid Crunk Vol. 4 (Muti Music)
An-Ten-Nae is het alter ego van deejay Adam Ohana uit San Francisco die met ‘Acid Crunk’ (of ‘Glitch-Hop/Crunk’) een eigen geluid en albumserie heeft gelanceerd. Hijzelf schaart het onder ‘post-dubstep’. Op de meest recente verzamelaar in de serie is het Canadese duo Knight Riderz vertegenwoordigd, met het nummer ‘Om Shanti’. Opvallend aan hun geluid is het uitbundige gebruik van synths, mooie melodielijnen en opvallende vocale bijdragen, in dit geval van MC Zulu.

8. Plaster
Component
cd: Platforms (Kvitnu)
Het Italiaanse duo Plaster bracht eerder al een mini-album uit op het Oekraense label Kvitnu. Hun diep minimalistische en bij vlagen psychedelische techno (met dubstep- en IDM-invloeden) heeft op ‘Platforms’ zelfs een conceptueel karakter meegekregen; elk nummer is een platform naar een dieperliggend bewustzijn. Het warme ‘Component’ roept door haar strakke beat, overstuurde noise en diepe baslijn ook herinneringen op aan het beste werk op Raster-Noton.

9. Peter Kernel
We’re Not Gonna Be The Same Again
cd: White Death & Black Heart (On The Camper/Africantape)
Peter Kernel is een Zwitsers-Canadese band die sinds 2005 bestaat uit de kernleden Aris Bassetti (gitaar, zang/ ontwerper) en Barbara Lehnhoff (bas, zang/ filmmaker). Geassisteerd door drummer Ema Matis namen ze hun tweede album ‘White Death & Black Heart’ op dat, net als hun debuut, vol staat met catchy en noisy pop-rocknummers in de traditie van Pixies, Sonic Youth, Deefhoof. ‘We’re Not Gonna Be The Same Again’ laat horen waartoe het trio in staat is.

10. Dwarr
Starting Over
cd: Starting Over (Drag City)
Starting Over uit 1984 was het debuutalbum van Amerikaan Duane Warr, die niet alleen zingt maar ook alle instrumenten op zijn album zelf bespeelt. Dankzij Drag City is dit album nu breder beschikbaar. Warr leende allerlei percussie-instrumenten bij de plaatselijke fanfare, liet zijn verbeelding de vrije loop en nam alles op met een achtsporenrecorder. Het resultaat is een heel eigen soort doom die net zo goed schatplichtig is aan de donkerste new wave, als aan het begin van de doommetal. Zijn stemgeluid neigt een beetje naar Ozzy Osbourne, en ook muzikaal zit er heel wat jaren 1970 harde rock in, zoals te horen in het titelnummer.

11. ∆AIMON
amen
cd: amen (eigen beheer)
[BUTTON: Zie ‘Pauze: Witch House’ p. XX]
∆AIMON is een witch house-duo uit San Diego. Het duo heeft met enkele zeer sterke tracks bewezen een originele muzikale kijk te hebben, door hun frisse mix van pop, noise, hiphop, goth, industrial en het occulte. Lieflijke popstructuren (en dito zang) worden in een laag noise gehuld, en op (on)gepaste momenten volgt er een uitbarsting van overstuurde Korg-riedels, zoals ‘amen’ laat horen.

12. Dadavistic Orchestra
De Neerstorting Van De Mening Van De Kathedraal
cd: Dokument.02 (Dust Science)
Dadavistic Orchestra is het samenwerkingsproject van The Black Dog uit Sheffield en het eveneens legendarische The Psychick Warriors Ov Gaia uit Nederland. Beide groepen hebben elkaar gevonden in de liefde voor het dadasme. Dadavistic Orchestra keert zich tegen de traditie van de techno en laat geen beatje horen op Dokument .02. De tien uitgesponnen sfeercreaties zijn allen desolaat en soms melancholisch getint, zoals het (in wonderlijk Nederlands neergedaalde) nummer ‘De Neerstorting Van De Mening Van De Kathedraal’ laat horen.

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #95

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!