MIND THE GAP #81

1. Schlachthofbronx
Schorschl Take 3
cd: Schlachthofbronx (Disko B/ Konkurrent)

Het gelijknamige debuutalbum van het Mnchense trio Schlachthofbronx is ingeslagen als een komeet. Hun ‘Munich Bass’ (vrij naar de vlezige variant uit Miami) neemt Afro-genspireerde dansmuziek, losgeslagen fanfares, ghettotech, Baltimore house, elektro en dubstep als uitgangspunt en versnijdt deze met verknipte lyrics. Hun monsternummer ‘Schorschl Take 3’ verandert een Beierse fanfare in een dansvloerstomper van jewelste.

2. Cloaks
Detritus
cd: Versus Grain (3by3/ Triple Vision)

‘Versus Grain’, het albumdebuut van Cloaks, bevat muziek voor een sprong naar de vroege jaren 1990, waar Scorn dub, dark ambient en industrial vermengde. Dub en dubstep zijn de hoofdingredinten van ‘Versus Grain’, aangevuld met gruizige beats, (diep verscholen) industrile geluiden, dark ambient en noise – zoals ‘Detritus’ laat horen.

3. Knalpot
Av 2
cd: Serious Outtakes (Eat Concrete/ Rush Hour)

Knalpot is Gerri Jger op drums en Raphael Vanoli op gitaar en keyboard. Twee jaar na hun oprichting brengt het Frans-Oostenrijkse duo uit Amsterdam hun debuut ‘Serious Outtakes’ uit, een album dat de grenzen tussen elektro, punk, rock en jazz doet vervagen. Live is Knalpot met haar explosieve set een aanrader, maar ook op plaat lukt het hen te overtuigen: het samen met Aardvarck geschreven ‘AV2’ getuigt daarvan. 


4. Katadreuffe
Porlock
cd: Quel Gargantua! (Narrominded)

De Amsterdamse rockband Katadreuffe debuteert vier jaar na haar oprichting met de door James Plotkin gemasterde ep ‘Quel Gargantua!’. De band hanteert een ritmische spanning en een contrast tussen hoge frequentie en atmosferische gitaarpartijen, en een opvallende zangstem. En van de vier strakke nummers is ‘Porlock’, waarin invloeden uit post-hardcore, noise, shoegaze en post-punk werden verwerkt.

5. Mount Eerie
Wind’s Dark Poem
cd: Wind’s Poem (P.W. Elverum & Sun, Ltd)

Op de zoveelste Mount Eerie-langspeler ‘Wind’s Poem’ gaat semi-kluizenaar Phil Elverum – grotendeels in tegenstelling tot eerdere meer ingetogen albums – vanaf het eerste nummer flink tekeer met (overstuurde) gitaar, bas, drums. Ook Elverum haalde shoegaze van onder meer My Bloody Valentine van stal om zijn frustraties van zich af te zingen en te spelen, zoals prijsnummer ‘Wind’s Dark Poem’ onderstreept.

6. Mokira
Valla Torg Kraut
cd: Persona (Type Records/ Konkurrent)

Mokira is het alter ego van Andreas Tilliander. Na diens debuut ‘Album’ onder die naam (eveneens op Type) is ‘Persona’ een album waarop Tilliander meesterlijk Basic Channel-dub techno, psychedelische rock en een flinke hoeveelheid ‘Kraut’ van bands als Cluster en Harmonia mengt. ‘Valla Torg Kraut’ vermengt genoemde invloeden lees- en hoorbaar.

7. Mashta Uirtu
Adrearium
cd: Unbigoted (eigen beheer)

Het Vlaamse duo Mashta Uirtu (componist/geluidstechnicus Ben Bonner, alias BenZen en componist/muzikant Steven Robbert, alias iNCH) bestaat sinds 2006. Hun debuut ‘Unbigoted’ bevat voornamelijk donkere, melancholische soundscapes en ambient. Met haar downtempo drumritmes en vervreemdende stemmen, die onder meer Biosphere en Rapoon in herinnering roepen, is ‘Adrearium’ exemplarisch.

8. Jan-M. Iversen
Nivelar
Exclusieve track

De uit het Noorse Stavanger afkomstige Jan-M(orton) Iversen heeft al tientallen releases op zijn naam staan, onder pseudoniemen en met projecten als Bjerga/Iversen, Koff Koff, TIB, A Vibrant Struggle en Origami Republika. Daarnaast runt hij het label TIBProd. Mooi geproduceerde ambient en soundscapes zijn zijn handelsmerk – zo ook het exclusieve ‘Nivelar’. Beelden bij dit nummer (door Iversen) zijn te aanschouwen op www.youtube.com/watch?v=skZiFVM1Xuw.

9. Paul Glazier
Ripple
cd: Flutter (eigen beheer)

Londenaar Paul Glazier is een veelzijdig (beeldend) kunstenaar, die de laatste jaren veel geluidsinstallaties maakt. Het in eigen beheer uitgegeven album ‘Flutter’ bevat ook het prachtige ‘Ripple’. Hierop stapelt Glazier opzichtig lagen geluid op elkaar, waarbij elke laag zijn eigen betekenis behoudt en daardoor extra waarde toevoegt aan het geheel.

10. Pick-Up
Gegoten
Exclusieve track

Nijmegenaar Frans de Waard bestaft vele muziekprojecten, werkt als labelbaas en schrijft voor Vital en allerhande blogs. Als Pick-Up slaat de Waard de handen in elkaar met gitarist Martin Luiten (Girlfriends). Hun laptopblues bestaat uit computerkundig vervormde gitaarklanken; melodische drones en minimale (gitaar)noten vormen (ook) het hoofdbestanddeel van het exclusieve ‘Gegoten’.

11. Jozef van Wissem
Love is a Religion
cd: Ex Patris (Important Records/ Bertus)

De naar Brooklyn, NY verhuisde Nederlander Jozef van Wissem is n van de zeer weinige (zo niet enige) barokke luitspeler(s) die zich in de avant-garde beweegt. Naast een meesterlijke beheersing van het instrument, (be)speelt hij de luit en de muziek op niet-conventionele wijze: staande als een metalhead, en (soms) achterstevoren. De meeste tracks kennen een uitgekiend gebruik van herhaling en een (relatief) lange duur, wat bijdraagt tot het meditatieve effect – zoals te horen op ‘Love is a Religion’.

TRACK 13
12. Ricky DeSire
Smerig Zusje
cd: Personage (eigen beheer)

Eric de Boer maakt onder het pseudoniem Ricky DeSire al zo’n twee decennia muziek. Eerst met band (De Verboden Vruchten), daarna solo – zowel versterkt als akoestisch (onder meer het album ‘Psychofoon’). In 2002 scoort Ricky DeSire een bescheiden cult-hit met het nummer ‘Markies DeSade (Ik voel een Kut om mijn Lul)’. Duidelijk is dat deSire graag speelt met absurde teksten, en met de ‘goede smaak’ – zie ook ‘Smerig Zusje’, afkomstig van zijn solo-album ‘Personage’. In 2010 zal een nieuwe cd verschijnen met de band De Koters.

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #94

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!