Veld_ver_Slagen is een nieuwe reeks over de ontwikkelingen in het veld. Gesprekken met de mensen achter de concertzalen, kunstencentra festivals en evenementen. Hoe doen zij hun werk en wat drijft ze, dat staat centraal in Veld_ver_Slagen.
Het feest der ontdekking, dat is het motto waaronder November Music al dertien jaar een spoor van muzikaal avontuur door Nederland, Duitsland en Belgi trekt. Artiesten aan de rand van het experiment, elektronische componisten, underground pop/rock stromingen en avant-garde musici wordt van 16 tot en met 19 november een ruim podium geboden om hun vernieuwende muziek aan het publiek te presenteren. De eer van het eerste gesprek gaat naar Theo van Dooremalen, zakelijk leider achter de schermen van het November Music festival.
Wanneer is een festival succesvol? Hangt dat samen met het aantal verschillende kunstvormen dat je programmeert?
van Dooremalen: Wat succesvol zijn is hangt af van de doelstellingen die je hebt als festival. November Music ziet het als zijn opdracht om dienstbaar te zijn aan de bedenkers van de muziek van Nu. Als die een interessante productie in elkaar kunnen steken (bij voorkeur in Vlaams-Nederlands verband) waarbij we een zo groot als mogelijk publiek weten te bereiken, zijn we tevreden. Als de componisten/kunstenaars verscheidene (kunst-)vormen willen gebruiken, en dat is in toenemende mate het geval, kan dat. De bedenker is daarin altijd leidend.
Veel zalen en festivals worstelen met het ontwikkelen van een eigen unieke identiteit, iets dat vandaag de dag extreem belangrijk is als je een produkt wilt neerzetten. Hoe zijn jullie bezig die identiteit te ontwikkelen en welke rol speelt marketing daarin?
van Dooremalen: Identiteit zoeken we vooral in de eigenheid van de kunstenaar, de componist. November Music geeft altijd een heel divers beeld van waar kunstenaars/musici mee bezig zijn. Marketing is voor ons een enorme uitdaging, om het positief te formuleren. De marketingtheorie stelt namelijk dat je de smaak van de mensen analyseert en die terugvertaalt naar productkwaliteiten. Wij kiezen echter interessante ontwerpers, vragen hen wat ze willen maken en proberen daar een zo groot mogelijk publiek bij voor te sorteren. De smaak van de kunstenaar is bij November Music dus belangrijker dan de smaak van de mensen.
Nu door het internet de gang naar de platenzaak minder snel wordt gemaakt lijkt het bezoeken van een concert de enige pure ervaring die je niet van het net kunt halen. Hoe zien jullie dat en hoe speel je daarop in?
van Dooremalen:Dit is een zeer belangrijk thema voor ons. Op n of andere manier geven de geluidsopnamen van het festival, hoe zorgvuldig die ook worden gemaakt, slechts een vage schaduw weer van hetgeen je beleeft als je er live bij bent. We benadrukken daarbij de eigenheid van elke afzonderlijke productie, ook in de setting. Dat zorgt ervoor dat zon beetje elke presentatie bij ons een hele specifieke ervaring is.
Hoe zie je de status van free lance programmatoren? Is die vergelijkbaar met de sterrenstatus die kunstcuratoren tegenwoordig hebben?
van Dooremalen: We zijn blij met de vergelijking met de kunstcurator; het zou goed zijn als programmatoren zich spiegelen aan de kunstcuratoren en hun vak serieus nemen. Van die sterrenstatus moeten wij echter niets hebben. Een curator moet in onze opvatting hoe dan ook dienstbaar zijn aan de kunstenaars en niet zelf de kunstenaar worden, door (te) bonte avonden te maken. De kwaliteiten voor een curator (of programmator) moeten zijn: het hebben van een goede hand van kiezen en in staat zijn een setting te creren die het werk van de musici zo goed mogelijk doet uitkomen.”
Maken jullie gebruik van Gonzo (circus)als tipgever/informatief medium en in welk opzicht gebeurt dat?
van Dooremalen: Zeer zeker. Gonzo (circus) biedt ons zicht op de enorme stroom alternatieve muziek; die is zo groot dat we die nooit in ons eentje kunnen overzien. Gonzo (circus) voorziet dus absoluut in een behoefte: het voorsorteren en kanaliseren van die stroom.
Theo van Dooremalen stapt in 2001 in het November Music-avontuur. Zijn interesse in de eigengereidheid van musici en componisten vormt daarin zijn belangrijkste motivatie. Van Dooremalen: In het popcircuit conformeer je je aan de mores van de markt, als je je eigen ding wilt doen, zijn er nauwelijks faciliteiten beschikbaar. In het gecomponeerde circuit zijn het bijna altijd ensembles (met een specifieke bezetting) die een componist uitnodigen om een stuk te schrijven. Bij November Music worden de bedenkers van de muziek van nu in de gelegenheid gesteld iets te maken wat zj artistiek belangrijk vinden.